MOGUĆA I TUŽBA

HAVC demantira optužbe udruga proisteklih iz Domovinskog rata

03.06.2016 u 16:03

Bionic
Reading

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) demantirao je u petak 'niz neistina' o radu ravnatelja Hrvoja Hribara, kao i radu drugih članova tijela HAVC-a koje su izrečene na konferenciji za novinare udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a koje, navode u priopćenju, zaslužuju pokretanje sudskog postupka

Predstavnici Udruge udovica hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreb te Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara zatražili su u četvrtak hitnu smjenu Hrvoja Hribara zbog sufinanciranja danskog filma '15 minuta - masakr u Dvoru' te, kako tvrde, 'niza koruptivnih djela koja se godinama odvijaju u HAVC-u'.

'Pored izrečenih neistina optužene su i institucije države koje navodno 'sustavno prikrivaju kriminal u HAVC-u', a HAVC je eksplicitno inkriminiran kao 'zločinačka organizacija' koja navodno djeluje protiv interesa Republike Hrvatske. Zastrašujuće optužbe nedvojbeno zaslužuju od strane HAVC-a pokretanje sudskog postupka', stoji u priopćenju, koje potpisuje Hrvoje Hribar.

Hribar podsjeća kako je javnost 'već godinama zatrpavana jednim te istim napadima na HAVC, orkestriranim nastojanjem da se zaustavi djelovanje HAVC-a jer očito nekome smeta jedna od, danas to slobodno možemo reći, najuspješnijih javnih ustanova u kulturi'.

U prilog tome navodi rezultate - mnogobrojne uspjehe na značajnim međunarodnim filmskim festivalima, poput Cannesa, Berlina i Venecije, te znatan gospodarski učinak sustava poticaja koji je hrvatskom gospodarstvu uprihodio u protekle četiri godine 320 milijuna kuna međunarodnih sredstava, 'od kojih korist ubiru hrvatski filmski radnici, lokalna samouprava, državni proračun, a posebno turistički sektor, direktnim prihodima, ali i izuzetnom dodanom vrijednošću ostvarenih promotivnih učinaka u svijetu'.

Hribar demantira i tvrdnju da institucije države ne rade ništa u predmetima koji su temeljem anonimnih prijava protiv HAVC-a, ravnatelja i drugih osoba, upućeni na adrese nadležnih institucija. 'Posljednji napad na HAVC koincidira s dvije vrlo važne presude u korist HAVC-a, i mene osobno, u kojima su predmet iste konstrukcije i kvalifikacije koje se moglo čuti na jučerašnjoj konferenciji za medije', istaknuo je Hribar.

Najavio je kako će javnost podrobnije o svemu izvijestiti na konferenciji za medije koju će zakazati u najkraćem roku.