PISMO IZ HAVC-A

Hasanbegoviću uzvratili na objede o maćehinskom odnosu

25.08.2016 u 10:04

Bionic
Reading

Iz Hrvatskog audiovizualnog centra reagirali su na izjavu ministra u tehničkoj Vladi Zlatka Hasanbegovića koji je napao HAVC s pozornice Vukovar Film Festivala i prozvao ih da se prema tom festivalu odnose maćehinski. Prenosimo njihov odgovor Zlatku Hasanbegoviću

'Cijenjeni gospodin dr. sc. Zlatko Hasanbegović izjavio je s pozornice vukovarskog Hrvatskog doma kako se Hrvatski audiovizualni centar 'maćehinski' odnosi prema festivalu Igora Rakonića i njegove distributerske tvrtke Discovery Film&Video. S obzirom na visoku funkciju dr. sc. Hasanbegovića u tehničkoj Vladi RH, ovu izjavu prenijeli su brojni mediji, iako je bjelodano netočna', navodi se u odgovoru HAVC-a te dodaje da potporu u iznosu od 40.000 dolara jednoj hrvatskoj filmskoj manifestaciji nazvati 'maćehinskom' – ima vrlo malo smisla, a ni u Erdoganovoj Turskoj, Emiratima ili Iranu ne bi zvučalo smislenije, bez obzira na drukčije standarde.

Hrvatski audiovizualni centar, putem javnog natječaja, uz vukovarski podupire još pedeset i osam (58) filmskih festivala, od kojih pedeset i tri (53) manjim iznosom, odnosno znatno manjim potporama no što je osigurano tvrtki gospodina Rakonića Discovery d.o.o.

Iz HAVC-a navode da je Hrvatsko audiovizualno vijeće više puta odbilo razmatrati pisane pritužbe na financiranje festivala u organizaciji distribucijske tvrtke Discovery d.o.o., sve odreda pisane iz posve suprotnog očišta, redom s namjerom da se u cjelini ospori javno financiranje spomenutog trgovca specijaliziranog za komercijalnu distribuciju kinematografskih naslova.

'Bez potrebe da otvaramo ovu problematiku, podsjećamo kako su umjetnički savjetnici i Hrvatsko audiovizualno vijeće, bez obzira na otvorena pitanja oko ovog hibridnog poslovnog projekta, uvijek do sada pronašli način da festival podrže, financijski i na svaki drugi način. Nadamo se da će gospodin Zlatko Hasanbegović pokazani interes za resor za koji je zadužen u tehničkoj Vladi ubuduće izražavati s više obzira prema činjenicama i uz minimalno poštovanje prema hrvatskim javnim ustanovama i vezanim procedurama', zaključuje se u priopćenju HAVC-a.