MEGADVOBOJ KULTURNJAKA

Hasanbegović poklopio nespremnog Glavaševića

01.09.2016 u 13:58

Bionic
Reading

U četvrtak je održano sučeljavanje aktualnog tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića (HDZ) i Bojana Glavaševića (SDP), najavljivanog kao mogućeg kandidata za tu funkciju. Sučeljavanje u organizaciji 24 sata moderirao je novinar Boris Rašeta, koji je na koncu zaključio kako njihovi glasači nakon ovog sučeljavanja 'sigurno neće biti u zabludi za koga glasati'

Sučeljavanje je započelo Glavaševićevom plakatnom prezentacijom mandata Zlatka Hasanbegovića kao ministra kulture, a Hasanbegović ga je ubrzo demantirao replicirajući mu na 'dječji kolaž kojim donosi neistinu'.

Naime, nakon što ga je Glavašević prozvao za nepravilnosti prilikom zapošljavanja, Hasanbegović je odgovorio kako za njegova mandata nitko nije zaposlen u Ministarstvu kulture. Glavašević je na to samo konstatirao da se očito dogodila greška. U sličnoj je atmosferi dominirajućeg tehničkog ministra Zlatka Hasanbegovića protekla većina razgovora, a Bojan Glavašević u nekoliko je navrata upozoravao Zlatka Hasanbegovića da podiže ton razgovora što se voditelju, novinaru Borisu Rašeti učinilo neprimjerenim opaskama, pa je Hasanbegovića počeo braniti.

Hasanbegović je, ukratko, došao spremniji.

Upitan da komentira preporuke Željke Markić za glasanje, među kojima je i preporuka glasačima da podrže Zlatka Hasanbegovića, aktualni tehnički ministar kulture rekao je da mu je drago zbog njezine podrške jer su blisko surađivali u inicijativi U ime obitelji.

'Ona je u skladu sa svojim svjetonazorima preporučila za koga glasovati', rekao je Hasanbegović te dalje nastavio analizirati rad svojih prethodnika Andreje Zlatar Violić i Berislava Šipuša i nekoliko minuta upozoravao na pravne nepravilnosti u njezinu mandatu.

'Moja prethodnica morala je dati ostavku jer je nenamjenski trošila novac državnih obveznika, a iz istog je razloga i njezin nasljednik morao dati ostavku', rekao je, a s njegovom osudom kršenja zakona složio se i Bojan Glavašević, no nije odustajao od karakterizacije Hasanbegovićeva mandata kao štetnog za ugled RH.

'Nanesena je velika šteta međunarodnom ugledu RH. Za vrijeme njegova mandata pokušala se ugasiti sloboda medija, nagažene su sve udruge civilnog društva koje se nisu slagale s Hasanbegovićevim svjetonazorima', rekao je Bojan Glavašević naglasivši da je Hasanbegović donosio odluke suprotne savjetima kulturnog vijeća.

'Podijelio je kulturu na lijevu i desnu, na podobnu i nepodobnu. Ujedinio je cijelu kulturnu scenu - protiv sebe', zaključio je Glavašević, no na to mu je Hasanbegović replicirao da je riječ o neutemeljenim kritikama:

'Moj magnum krimen je problematiziranje pojma fašizma', izjavio je Hasanbegović.

Govoreći o proračunu Ministarstva kulture, Zlatko Hasanbegović istaknuo je da su se od 2007. sredstva gotovo prepolovila. 'U Ministarstvu kulture ključni problem nije visina proračuna nego raspodjela sredstava', rekao je te dodao da je protivnik svih anglosaksonskih modela kulture. 'Po svom političkom habitusu sam pravaš, starčevićanac i slobodar. Protivnik sam svakog uskogrudnog ideološkog ili vjerskog smjera', rekao je. Na to mu je Glavašević odgovorio da je sve to što govori protivno onome što je radio u svom mandatu.

Jedna od tema bio je i HRT pa je Glavašević istaknuo da se SDP zalaže za odvajanje javne televizije od politike. 'Kulturna zajednica, osobito za Hasanbegovićeva mandata, doživjela je brojna poniženja', kazao je, na što mu je Hasanbegović odgovorio da se odriče zakonskog čeda SDP-a, Zakona o HRT-u, koji je donesen upravo u prethodnom mandatu kako bi se Goran Radman mogao izabrati za predsjednika HRT-a.

'HRT je u krizi. Jasno sam isticao da je model loš i da treba pronaći novi i ključno je pitanje mjere odnosa slobode medija i politike. Iako je jedan od mojih krimena kadroviranje po HRT-u, ni na koji način se nisam bavio time, ni ne pojavljujem se ondje svojom voljom', kazao je Hasanbegović.

'Ne pristajem da se SDP-u pripiše fundamentalan grijeh ni za što. Mijenjat ćemo zakon, a izbor ravnatelja HRT-a se neće ovako voditi. Temelj politike Narodne koalicije za kulturu će biti inkluzivnost. Nije uloga Ministarstva kulture da odlučuje što u umjetnosti valja ili ne valja već da osigura sustav za umjetnički rad', bio je odlučan Glavašević.

Na temu neprofitnih medija i njihova ukidanja Hasanbegović je rekao da je ponosan na svoju prvu odluku jer smatra da ih ne treba financirati Ministarstvo kulture.

'Neprofitni mediji civilizacijski su doseg, baš zato se u njih treba investirati. To je pravi put', uzvratio mu je Bojan Glavašević.

Na kraju su obojica dobila priliku za završnu riječ, a iskoristila su je da bi se, i jedan i drugi, pozvali na vjerodostojnost

Zlatko Hasanbegović kazao je da slogan njihove kampanje 'Vjerodostojnost' podrazumijeva podudarnost misli, riječi i djela. 'Siguran sam da će birači znati prepoznati vjerodostojnost', kazao je.

Bojan Glavašević izjavio je da su pokazali da će se boriti za društvo tolerancije i siguran smjer za kulturu i gospodarstvo. 'Borit ćemo se za svakoga od vas, vašu različitost. Ulagat ćemo u vašu slobodu, vaše stvaranje. To je pravi smjer, to je vjerodostojnost', zaključio je.