POTPORA IZDAVANJU KNJIGA

Hasanbegović nagradio Nevena Juricu, odbio Srećka Horvata i Dašu Drndić

12.05.2016 u 10:30

Bionic
Reading

Na službenim stranicama Ministarstva kulture objavljeni su rezultati potpora izdavanju knjiga, na koje će se ove godine izdvojiti pet milijuna i 678 tisuća kuna, što je manje nego prošlogodišnjih šest milijuna i 246 tisuća. Najviše novca dobilo je Društvo hrvatskih književnika s podružnicama, sveukupno 256 tisuća kuna, druga je Školska knjiga s 252 tisuće potpora, a treća je Fraktura s 211 tisuća

Oko pola milijuna manje je u 2016. Ministarstvo kulture pod vodstvom Zlatka Hasanbegovića izdvojilo za potporu izdavanju knjiga, što će vjerojatno negativno utjecati na ionako uzdrman književni sektor hrvatske kulture. U rubrici Financiranje na službenim stranicama Ministarstva kulture mogu se pronaći dokumenti u kojima su navedene odobrene potpore, ali i tko je sve odbijen ove godine.

Ministarstvo je ove godine podržalo sveukupno 537 programa, što je više u odnosu na prošlogodišnjih 489 programa, a kako je i ukupan iznos niži, može se zaključiti da je Ministarstvo kulture manje novca podijelilo većem broju programa, što bi moglo izazvati problema u zatvaranju financijskih konstrukcija za izdavanje knjiga. Kada se isključivo pogleda kategorija Potpora izdavanju knjiga te usporedi raspodjela sredstava ove i prošle godine tj. odobreni i odbijeni programi za 2015., mogu se vidjeti neke značajno promjene u politici Ministarstva.

DHK je dobilo 194 tisuće za 15 naslova, među kojima u oči upadaju ‘Iluzije’ Nevena Jurice, pjesnika i bivšeg diplomata koji se osuđen za pronevjeru državnih novaca. Podružnice DHK u Istri i Slavoniji su dobile 42 odnosno 20 tisuća kuna, te je time DHK dobio najveću potporu. Slijedi Školska knjiga s 252 tisuće. Na trećem mjestu je veliki gubitnik Fraktura s 211 tisuća. To je značajno manje u odnosu na 2015., kada je Fraktura dobila više od 400 tisuća kuna potpore, a među Frakturinim naslovima koje Ministarstvo kulture nije htjelo podržati su knjige Daše Drndić, Srećka Horvata i Budimira Lončara. Značajno su smanjene potpore i Sandorfu, koji je prošle godine dobio 215 tisuća kuna, a ove godine 130 tisuća.


Svojoj najbližoj suradnici Ani Lederer ministar kulture nije odobrio financiranje knjige

Jesenski & Turk je dobio 121 tisuću kuna, dakle 11 tisuća manje nego prošle godine, a značajno su smanjene potpore i VBZ-u s prošlogodišnjih 274 tisuće na ovogodišnjih 198 tisuća. Nekad moćni Profil je dobio tek 64 tisuće za nekolicinu naslova, što je 20 tisuća manje u odnosu na prošlu godinu, dok Algoritam - koji je u stečaju - nije dobio ni kune. Prepolovljena je potpora Ediciji Božićević, koja objavljuje izvrsne prijevodne naslove, s prošlogodišnjih 81 tisuću na 44 tisuće kuna. Zato je profitirala katolička naklada Verbum, skočivši s 95 tisuća na 163 tisuće. 

Među novim potporama je i ona Zakladi 'Čujem, vjeruje, vidim', koja je dobila 100 tisuća kuna za 'više autora: 150 naslova'.

Značajna novost u potporama je podrška izdavačkoj kući Despot Infinitus novinara Večernjeg lista Zvonimira Despota, koja je poznata po objavljivanje historiografske literature desnog usmjerenja, dobivši 83 tisuće kuna, dok je prošle godine bila bez potpore Ministarstva kulture.

Zanimljivo je i da je među odbijenima i knjiga bliske suradnice ministra Hasanbegovića Ane Lederer, čiji je ‘Goveđi jezik’ u izdanju Meandra dobio nula kuna, čime je izbjegnut potencijalni sukob interesa.

Reakcija Algoritma

Na redakciju Tportal.hr-a stigla je 17. svibnja reakcija Algoritma u vezi navoda u ovom tekstu. Poručuju da Algoritam nije u stečaju. Algoritmu je zaključena, potvrđena i prihvaćena predstečajna nagodba od strane Trgovačkog suda 11.4.2016. te tada ona postaje pravomoćna.