OŠTRA KONKURENCIJA

Haruki Murakami glavni favorit za Nobela

05.09.2013 u 14:18

Bionic
Reading

Japanski pisac u prednosti je pred konkurencijom, američkom autoricom Joyce Carol Oates i južnokorejskim pjesnikom Ko Unom

Čini se da bi ovo mogla biti pobjednička godina za slavnog Harukija Murakamija, sudeći po procjenama na stranici Ladbrokes koja se bavi vjerojatnostima i okladama, jer zadnji izvještaji za dobivanje Nobelove nagrade za književnost idu njemu u korist u omjeru 3-1.

Ostali favoriti su američka autorica Joyce Carol Oates (6-1), mađarski pisac Peter Nádas (7-1), južnokorejski pjesnik Ko Un (10-1) i kanadska spisateljica, majstorica kratkih priča Alice Munro (12-1).


Slaganje omjera i vjerojatnosti stvar je informiranosti i upućenog nagađanja jer su informacije o nominiranima Vijeća za dodjelu nagrade švedske Akademije strogo čuvana tajna.

Šesti favorit, po procjenama na Ladbrokesu, sirijski je pjesnik Adonis (14-1), za kojeg se vjerovalo da će nagradu dobiti još 2011, kad ga je 'pretekao' švedski pisac Tomas Tranströmer

Murakami se zadnjih deset godina uvijek nalazio u najužim izborima te je često apostrofiran kao favorit. Nova predviđanja o njegovoj pobjedi pojavila su se uoči objave prijevoda njegovog zadnjeg romana 'Colourless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage' na engleski, koji se očekuje 2014.

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se svakog listopada. Iako se administracija Vijeća ponosi očuvanjem imena u tajnosti do posljednjeg trenutka, ipak ponekad eksperimentira s malim djelićima informacija. Tako je u svibnju na njihovoj službenojstranici na Twitteru osvanulo da je pet kandidata nominirano ove godine, što je potaklo bujicu mutnih spekulacija o tome je li 2013. godina u kojoj Amerikanci imaju glavnu riječ, jer su se Phillip Roth i Don DeLillo nametnuli kao izgledni kandidati.

Prošle godine nagradu je dobio kontroverzni kineski pisac Mo Yan uz izglede 9-1.