14. IZDANJE

ZagrebDox: Festival otvoren poljskim filmom 'Preko svih granica'

  • Autor: E. K./Hina
  • Zadnja izmjena 25.02.2018 22:10
  • Objavljeno 25.02.2018 u 22:10
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Filmom 'Preko svih granica' poljske redateljice Marte Prus zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema otvoreno je četrnaesto izdanje ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma u okviru kojega će se do 4. ožujka prikazati oko 120 filmova

Filmovi se prikazuju u 14 programa i u skladu sa željom festivala da promiče i slavi različitost, u kontekstu autorskih estetika i samih protagonista, različitost je ono što ih povezuje.

'Kada me pitaju ima li ZagrebDox neku posebnu temu pojedine godine, moj je odgovor uvijek - da, njih 120. Festival polazi od teze da smo svi različiti, posebni i da pripadamo nekoj manjini koju treba štititi, ne samo rasnoj, nacionalnoj, rodnoj ili ekonomskoj, ne samo grupama na koje treba posebno obratiti pažnju kao što su osobe s invaliditetom, djeca žrtve rata, odbačeni radnici ili žrtve obiteljskog nasilja, već i takvim manjinama kao što su ljevoruki, ljudi sa stopalima različitih veličina ili, poput mene, muškarci koji ne piju alkohol i ne zanima ih nogomet', rekao je Nenad Puhovski na otvorenju.

Pozvao je ljubitelje filmova da u tjednu kojega najavljuju kao jako hladnog 'provedu vrijeme na toplom, na ZagrebDoxu,  gledajući dobre filmove'.

'Svi smo mi različiti i u nekoj situaciji u životu manjina, o nama i njima, takvima različitima, govore filmovi koji će se prikazivati idućih tjedan dana', dodao je, izrazivši nadu da će će susret s tim filmovima, kao i susret među gledateljima, potaknuti više poštovanja različitosti koje nedostaju našem društvu.

  • +15
  • +12

U Kaptol Boutique Cinema otvoren festival dokumentarnog filma ZagrebDox

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je rekao kako ZagrebDox godinama predstavlja Zagreb kao europsko kulturno središte, ali i potvrđuje njegovu kulturni, gospodarski i turistički značaj u ovom dijelu Europe.

Otvorivši ovogodišnji festival poželio je da pobijedi najbolji film, i što je još važnije, kako je rekao, da pobijedi različitost.

Otvorenje ZagrebDoxa tradicionalno je okupilo niz uzvanika u svih pet dvorana Kaptol Boutique Cinema, među ostalima, tu je bio izaslanik Vlade RH i ministarstva kulture Krešimir Partl, izaslanica Predsjednice RH Renata Margaretić Urlić i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić.

  • +7
  • +4

Predstavljanje 14. ZagrebDoxa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Julien Duval

Prvi prikazan film 'Preko svih granica', priča o rijetko prikazivanoj, mračnoj strani profesionalnog sporta koji je publici predstavila redateljica Marta Prus, jedna od više od 120 festivalskih gostiju.

  • +13
  • +10

ZagrebDox - filmovi programa U fokusu: Nova Europa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZagrebDox

Njezin je film ujedno otvorio međunarodnu konkurenciju, u kojoj će se za nagrade natjecati ukupno 21 film, dok će se u regionalnoj konkurenciji sudjeluje 17 filmova, uključivši dva hrvatska filma i tri hrvatske manjinske koprodukcije.

Tijekom sedam dana, od ranih prijepodnevnih do kasnovečernjih sati filmovi će se prikazivati u programima: Happy Dox, Kontroverzni dox, Stanje stvari, Biografski dox, Glazbeni globus, Teen Dox, Majstori doxa, ADU dox i dr.

Retrospektive će imati gošća festivala francuska redateljica Claire Simon i hrvatski autor i član žirija Boris Poljak.