'SUR LA ROUTE...'

Gužva na otvaranju Festivala novog cirkusa

26.10.2011 u 10:22

Bionic
Reading

Otvaranje Festivala novog cirkusa uz intimnu predstavu 'Sur la route...' francuske skupine Les Colporteurs privuklo je u Zagrebačko kazalište mladih više od tri stotine gledatelja

Na posebno dizajniranoj trifrontalnoj sceni, svojevrsnoj mreži ukošenih cijevi i napetih žica, Antoine Rigot i Sanja Kosonen suočili su publiku s duetom koji slavi međusobno povjerenje i podršku.

Antoine, francuski veteran na žici kojeg je fatalna nesreća spustila u invalidska kolica, i Sanja, vrsna mlada finska cirkuska umjetnica koja pomiče granice te zahtjevne discipline, kreirali su predstavu u kojoj zajedništvo, ljudsko i umjetničko, omogućuje dosizanje iznimnih rezultata.

Izvođači ruše ustaljene mitove o perfektnom i hendikepiranom tijelu. Predstava 'Sur la route...', kroz likove Edipa i Antigone, iznosi autobiografsku priču o prihvaćanju vlastite sudbine, ali istodobno i o nedopuštanju da nam sudbina kroji ograničenja.


Les Colporteurs je jedna od najuspješnijih novocirkuskih kompanija u Francuskoj, koja svoje predstave izvodi diljem svijeta. Riječ je o skupini koja je redefinirala umijeće plesanja po žici kreirajući monodisciplinarne predstave sa samo tom cirkuskom vještinom.

Kako se pomiču granice i prkosi različitim sustavima, kako prirodnim, tako i društvenom, publika će imati prilike vidjet u Pogonu Jedinstvo 26. listopada u cjelovečernjem maratonu dokumentarnih filmova o plesačima na žici. Gledatelji će moći uživati u nagrađivanim dokumentarcima 'Man on Wire', 'The Last Tightrope Dancer in Armenia' i 'On a Tightrope'.

Festivalski četvrtak obilježit će projekt 'Room 100'. Laureati europskoga projekta Jeunes Talents Cirque Europe i uspješni gosti međunarodnih pozornica, koji će na Sceni Travno izvest predstavu 'C8H11NO2', drugu iz serije svojih predstava o shizofreniji, bolesti s kojom se članovi skupine susreću u svojoj najbližoj obiteljskoj sredini.

Više informacija o programu potražite na stranicama Festivala.