NOVI ŽIVOT

Gunja dobila novi stadion izgrađen od cigli poplavljenih kuća

02.05.2018 u 14:12

Bionic
Reading

Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji ovih je dana dobio uporabnu dozvolu za rad, dok je sam arhitektonski projekt GEplus arhitekata jedan od nominiranih za Medalju za arhitekturu koju dodjeljuje Hrvatska komora arhitekata u sklopu svoje godišnje nagrade

Stadion u Gunji mali je objekt, ali povod njegovoj izgradnji ima veliki značaj za lokalnu zajednicu. Izgrađen je od opeke koje objektu daje spomeničku vrijednost, s obzirom da opeka potječe od srušenih kuća uništenih poplavom. Odabirom između 12 000 sačuvanih komada, arhitekti su iskoristili najočuvanije primjerke i posebnom ih tehnikom ponovno ugradili u novi objekt.

Svi korišteni materijali izabrani su u duhu osnovne funkcionalnosti te prevladava natur-beton u interijeru i eksterijeru. Suvremenim pristupom građevina se u potpunosti uklapa u kontekst ruralnog krajolika karakterističan za Slavoniju i selo Gunju, naglašavaju arhitekti Eugen Popović i Gorana Giljanović.

Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji ovih je dana dobio Uporabnu dozvolu za rad, dok je sam arhitektonski projekt jedan od nominiranih za Medalju za arhitekturu koju dodjeljuje Hrvatska komora arhitekata u sklopu svoje godišnje nagrade.

  • +10
Novi stadion u Gunji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: (c)Marko Mihaljevic

Hrvatski studio GEplus arhitekti projektirao je Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji, kojim je HNS prije četiri godine odlučio obnoviti nogometnu infrastrukturu devastiranu poplavama u istočnoj Slavoniji. Na inicijativu predsjednika Saveza, Davora Šukera, HNS je kroz suradnju s FIFA-om i UEFA-om prikupio sredstva za obnovu pet nogometnih igrališta u mjestima Posavski Podgajci, Drenovci, Račinovci, Strošinci i Gunja. Posebna pažnja u ovom vrijednom projektu pridana je izgradnji novog stadiona u Gunji kao središnjeg mjesta okupljanja i interakcije lokalne zajednice te razvoja novih generacija sportaša