IZLOŽBA U RIJECI

Gromače kao odrednica slikarstva Otona Glihe

08.05.2014 u 10:00

Oton Gliha u riječkom MMSU-u

Izvor: Promo fotografije / Autor: Istog Žorž

Bionic
Reading

Izložba Gromače Otona Glihe, na kojoj se predstavljaju slike s motivom gromača nastale tijekom više desetljeća slikareva stvaralaštva, otvorena je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU)

Kustosica izložbe Vilma Bartolić ustvrdila je da je Gliha klasik hrvatske likovne umjetnosti te suvremeni pejzažist koji je već sredinom 50-tih godina prošlog stoljeća dokinuo klasično prikazivanje pejzaža. Motiv gromača na Glihinim slikama se ponavlja ali se uvijek vidi na drugi način, kazala je Vilma Bartolić. Istaknula je da izložba na jasan i čitak način prikazuje razvoj Glihina prikaza gromača od posve realističnog prema apstraktnom.

Ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj kazao je da se izložba postavlja povodom stote godišnjice slikareva rođenja. Tolj je naveo da je Gliha bio životno i stvaralački vezan uz ovo područje te je i izlagao na nizu manifestacija u ustanovama prethodnicama današnjeg MMSU-a što je i bio motiv da se ova izložba priredi u ovom prostoru. Izložba Gromače ostaje otvorena do 22. lipnja.

Oton Gliha se rodio u Črnomlju u Sloveniji 1914. godine. Diplomirao je na Akademiji u Zagrebu. Motivom gromača, inspiriran krajolikom sjevernog Jadrana, posebno otoka Krka, bavio se četiri desetljeća. bavio se i crtežom, grafikom, stvarao je zidne mozaike te je autor svečanog zastora HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Umro je u Zagrebu 1999. godine.