'ELGINOV MRAMOR'

Grčka zahtijeva povratak skulptura s Partenona

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 30.03.2015 12:03
  • Objavljeno 21.06.2009 u 11:17
Detalj s Elginovog mramora

Detalj s Elginovog mramora

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Grčki predsjednik Karolos Papulias u subotu je, povodom otvaranja novog Muzeja Akropole, ponovo zatražio da Britanija vrati skulpture koje su prije 200 godina otuđene s Partenona

'Danas cijeli svijet može vidjeti najpoznatije skulpture s Partenona na jednom mjestu, ali neke od njih nedostaju', rekao je Papulias. 'Vrijeme je da se zaliječe rane tog drevnog hrama i da se vrate skulpture koje mu pripadaju', naglasio je.

Skulpture poznate kao 'Elginov mramor' stajale su na unutarnjem frizu Partnenona sve do početka 19. stoljeća. Tada ih je britanski veleposlanik u Otomanskom carstvu Thomas Bruce, 11. lord od Elgina, uz formalno dopuštenje otomanskih vlasti skinuo i odnio u London. Skulpture je 1817. prodao Britanskom muzeju, gdje se nalaze i danas.

Britanci su dugo vremena govorili da skulpture neće vratiti jer Grci nemaju za njih prikladno mjesto. Kod njih se nalazi ukupno 75 od 160 metara originalnog friza, a stari muzej Akropole bilo je tijesno i neprikladno mjesto po kojem su se turisti jedva mogli kretati. Grci su im sada taj argument izbili iz ruku.

Na otvorenju novog muzeja u subotu navečer bilo je više od 300 uglednika iz cijeloga svijeta, uključujući hrvatskoga premijera Ivu Sanadera i ministra kulture Božu Biškupića.

Novi muzej smješten je ispod same Akropole, u povijesnom središtu Atene, 330 metara južnije od podnožja poznate stijene. Arhitektonsko je remek djelo, a gradnja je koštala 130 milijuna eura. Zbog birokratskih peripetija gradnja i otvorenje kasnili su pet godina.

Prema zamisli Meline Merkouri, bivše ministrice kulture Grčke, arhitektonski oblik Muzeja i glavne galerije na vrhu, koja gleda prema Akropoli, određen je arhitekturom i dekoracijom antičkog Partenona, hrama božice Atene na Svetoj stijeni. Goleme staklene stijene propuštaju prirodno svjetlo do prizemlja, a unutar betonskog omotača na svim su katovima neprimjetno uklopljeni uredi, servisni prostori i elektromehaničke instalacije. U prizemlju je staklena podnica kroz koju se mogu vidjeti arheološke iskopine ispod same građevine. Ti su nalazi djelomično odredili i 'kroj' temelja muzeja.

U Muzeju Akropole izloženi su nalazi s Akropole u rasponu od prethistorijskih razdoblja, kroz arhajsko, klasično, helenističko i rimsko razdoblje, do kasne antike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi