NEPOŽELJNI FESTIVALI

Grad Zagreb 'amputirao' Žedno uho i N.O. Jazz

20.02.2010 u 07:32

Bionic
Reading

Raspodjela sredstava koja Grad Zagreb dodjeljuje za javne potrebe u kulturi svake je godine predmet nezadovoljstva pojedinih skupina kulturnih djelatnika. No ako je suditi po činjenici da organizatori kultnih glazbenih festivala u Studentskom centru odustaju od daljeg rada u urbanoj kulturi, gradska vlast je zabila još jedan autogol

Grad Zagreb je na svojim službenim stranicama objavio rezultate ovogodišnje raspodjele sredstava Programa za javne potrebe u kulturi, prema kojima je Studentski centar za četiri tradicionalna festivala – Velesajam kulture, N. O. Jazz, Žedno uho i ZG etno - te još dva projekta, ukupno dobio 100 tisuća kuna, gotovo trostruko manje nego protekle godine. Istina je da je ukupan iznos izdvojen iz proračuna za urbanu kulturu za četvrtinu manji nego 2009, no drastično smanjenje izdvajanja za programe Studentskog centra u neskladu je i s mišljenjem Vijeća za urbanu kulturu, koje je i ove godine programima SC-a dalo najviše ocjene.

Proteklih godina su na ova dva festivala u Studentskom centru nastupala imena poput: Gang of Four, Shellac, Faust, Lambchop, The Notwist, Amon Tobin, Of Montreal, Pere Ubu, Calexico, The Ex, Bill Frisell, Alexandar Balanescu, dok će ove godine na Žednom uhu nastupiti Deerhoof, The Wedding Present, Grant Hart i mnogi drugi.

Epilog cijele priče je da N. O. Jazz festivala, koji je ove godine napunio 10. rođendan, iduće godine neće biti, a upitno je i održavanje 12. Žednog uha nakon što je voditelj Muzičkog salona SC-a Mate Škugor, koji već godinama organizira ovaj festival, ogorčen zbog ovog postupka, dao otkaz u Studentskom centru.

Škugor ističe da su već za ovogodišnje Žedno uho prepolovili troškove, s obzirom da je i donacija Grada Zagreba bila prepolovljena u odnosu na godinu prije, no u uvjetima dodatnog smanjivanja potpore festival jednostavno ne može opstati.

'Ovogodišnje Žedno uho koštat će oko 250 tisuća kuna, od čega 80 tisuća daje Ministarstvo kulture, grad 60 tisuća (što uključuje i preusmjerena sredstva od ukinutog N.O. Jazza), dok od prodaje ulaznica namjeravamo uprihoditi 110 tisuća kuna. Usto, i Ministarstvo kulture je za iduću godinu uskratilo potporu Žednom uhu, nakon što ga je Vijeće za medijske kulture prebacilo iz kategorije novih medijskih kultura u kategoriju glazbeno-scenskih umjetnosti, unutar koje je uvjet prijaviti popis izvođača godinu i pol dana unaprijed, što je nemoguće', rekao nam je Škugor, koji je najavio i da razmišlja preseliti festival u Šibenik.

  Damjan Tadić/CROPIX   
Željka Udovičić                         Mate Škugor                           Mario Kovač

Potpora ovisila o predsjedničkim izborima?!

No revolt organizatora festivala primarno je usmjeren prema Gradskom uredu za kulturu, a kao osobu neposredno odgovornu za radikalno smanjenje potpore SC-ovim projektima Škugor navodi Željku Udovičić, poznatu dramaturginju i zamjenicu pročelnika Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport.

'Prema mojim saznanjima, Željka Udovičić je kao zamjenica pročelnika Ureda za kulturu, obrazovanje i sport bila ta koja je u ruke dobila mišljenje nadležne komisije i nakon toga odredila kome idu kolika sredstva. Ispostavilo se da se u nekim slučajevima, između ostalog i u našem, njena odluka potpuno kosila s mišljenjem komisije, dok je nekim očito podobnim projektima potpora naknadno povisivana', tvrdi Škugor.

Neki protagonisti ovog slučaja idu i dalje, pa je predsjednik Vijeća za programe urbane kulture i kulture mladih Mario Kovač za Novi list izjavio kako ga 'ne bi čudilo da je čitava stvar povezana s predsjedničkim izborima, tako da je novac dodijeljen onima koji su podržali aktualnog gradonačelnika'.

Neke od potpora Grada Zagreba u 2010.

Festival prvih – 50.000 kn
Attack (četiri projekta) 80.000 kn
Queer Zagreb – 120.000 kn
Chansonfest (Hrvatsko društvo skladatelja) – 50.000 kn
Programi od općeg interesa (Tvornica, C'est is the best, Ljeto na Zrinjevcu, Ljeto na Štrosu) – 360.000 kn

Željka Udovičić nije bila raspoložena za komentar, a u odgovoru koji smo dobili iz Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport ne osvrću se pretjerano na ove izravne optužbe. Umjesto toga, odluka da se SC-u smanji potpora obrazložena je činjenicom da su oni državna ustanova te da iz redovnih sredstava mogu namaknuti dovoljno novca za organiziranje ova dva festivala, za razliku od, kako su naveli, Tvornice ili C'est is the besta.

'Poštujući najviše moguće ocjene nadležnog Kulturnog vijeća morali smo u procesu donošenja konačnog rezultata uvažiti kako nositelj/izvršitelj programa N.O. Jazz i Žedno uho posjeduje stabilan i solidan izvor sredstava u okrilju Studentskog centra, za razliku od mnogih drugih koji su naslonjeni isključivo na potporu našeg Ureda i/ili Ministarstva kulture', kažu u Gradskom uredu, ističući kako su ove festivale financirali i dok su se održavali u KSET-u.

Je li pravedno da festivali koji već godinama predstavljaju rijetke oaze suvremene svjetske nezavisne glazbe u Hrvatskoj, a posljednjih godina su i znatno posjećeniji, propadaju zbog birokratskog loptanja, prosudite sami. Organizatorima kao teško ostvariva alternativa ostaje potražiti novac u nekome od europskih pretpristupnih fondova, a publici žaliti što neke od najvećih imena nezavisne glazbe neće vidjeti u prostorima SC-a, ali i ponovno se zapitati kamo zapravo odlazi novac iz njihovih računa za komunalije.