HNK SPLIT

Gostuje 'Profesionalac' Dušana Kovačevića

12.03.2012 u 13:38

Bionic
Reading

U splitskom će Hrvatskom narodnom kazalištu u srijedu 14. ožujka gostovati dramska predstava Profesionalac Dušana Kovačevića, nastala u zajedničkoj produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališne družine Glumci u Zagvozdu. U predstavi igraju Danko Ljuština i Vedran Mlikota, a kao redatelj je ovom predstavom debitirao veliki srpski glumac Bogdan Diklić

Luka Laban umirovljeni je policajac koji je nakon promjene režima gubi posao. Donedavna nepodobnom piscu, a danas uglednom uredniku izdavačke kuće Teodoru Kraju donosi opsežni roman čiji je autor sam Kraj, a da toga nije ni svjestan. Opsežni pisani materijal ustvari je rezultat dugogodišnjeg Labanovog policijskog uhođenja Kraja.

Najnoviju, zagrebačku verziju popularnog dramskog teksta Dušana Kovačevića režirao je Bogdan Diklić, čiji je to bio redateljski debi, a uloge Teodora Kraja i Luke Labana igraju Danko Ljuština i Vedran Mlikota, koji je ujedno i producent te scenograf predstave. Kostime je kreirala Đurđa Janeš, a scensku glazbu skladao je Arsen Dedić.

Dušan Kovačević, srpski dramatičar i scenarist već je puna četiri desetljeća jedan od najomiljenijih i najizvođenijih komediografa u bivšoj Jugoslaviji i zemljama koje su nastale njenim raspadom. Već su prvi njegovi komadi, Maratonci trče počasni krug iz 1972. i Radovan III. iz 1973., odnosno njihove inscenacije u beogradskom kazalištu Atelje 212 zadobile kultni status, a publika ih je prihvatila na do tada nezapamćen način. Drama Profesionalac napisana je 1993., a praizvedena u beogradskom Zvezdara teatru. U glavnim su ulogama briljirali velikani srpskog kazališta Bogdan Diklić i Danilo Bata Stojković, a predstavu je, tijekom deset godina koliko je živjela na sceni vidjelo oko 135.000 gledatelja.

I filmska varijanta djela iz 2003., za koju je sam Kovačević napisao scenarij, prebacivši radnju u vrijeme Miloševićeva režima, postigla je velik uspjeh, s četvrt milijuna gledatelja, a film je bio i kandidat Srbije i Crne Gore za nagradu Oscar te godine. Drama je potom postavljana u 40 inozemnih kazališta pa i u prestižnom pariškom Theatre de la Villeu u siječnju 2004., u Nacionalnom Teatru Katalonije u Barceloni 2005. Izvedba na velikoj sceni HNK Split započinje u 20 sati.