FLYING COW

Gostovanje nizozemskog dječjeg kazališta u Trešnji

29.09.2014 u 14:33

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog tjedna djeteta, koji se ove godine obilježava od 6. do 12. listopada, u Zagrebu će u Gradskom kazalištu Trešnji 9. i 10. listopada gostovati nizozemski plesni teatar za djecu De Stilte s predstavom 'Flying Cow', koja istražuje kako se kroz igru razvijaju međusobni dječji odnosi

Kako se ističe u najavi, riječ je o kazališnoj poslastici za sve uzraste teatra poznatog po višeslojnosti fabule, neverbalnom izrazu te socijalno osviještenom djelovanju.

U Hrvatsku De Stilte dolaze prvi put, na poziv Gradskog kazališta Trešnje, gdje će izvesti tri predstave, od kojih će ona 9. listopada biti besplatna za socijalno ugroženu djecu. Potom putuju u Sisak, gdje će u Kazalištu 21 u nedjelju, 12. listopada tamošnjim mališanima pokloniti još jednu besplatnu izvedbu.

Predstava 'Flying Cow' tematizira dječju igru i vrijeme provedeno u igranju, koje je istodobno i zabavno i ozbiljno i u kojemu je sve moguće.

'Leteći tako na krilima mašte, dvije djevojčice i dječak našli su se na prekretnici: tko se s kime igra kad ih je troje?', stoji u najavi.

'Oni se natječu za međusobnu pažnju, otimaju jedni drugima igračke i društvo i međusobno se zadirkuju, ali ipak uče i dijeliti i prihvaćati drugoga, pronalazeći nove načine za igru u troje, iz koje se rađa nova igra prijateljstva, usamljenosti i solidarnosti', dodaje se.

Na koreografiju Jacka Timmermansa djecu utjelovljuju plesni umjetnici Gleen Orlando Mardenborough, Wiktoria Czakon i Donna Scholten. Scenografiju potpisuje Bert Vogels, kostimografiju Joost van Wijmen, svjetlo Pink Steenvoorden, a glazbu Timothy van der Holst

Gostovanje nizozemskog dječjeg kazališta u Trešnji

Plesni teatar De Stilte utemeljen je 1994. kao plesna trupa isključivo posvećena produkcijama za djecu. Dosad je u deset godina postojanja postavio 24 plesna i 12 posebnih projekata s kojima je posjetio gotovo sve kontinente, nastupivši pred više od 450 tisuća ljudi u preko 70 gradova svijeta. Nakon gostovanja u Hrvatskoj, De Stilte će posjetiti Argentinu, Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg, Austriju, Bugarsku i Poljsku.