UMJETNOST JE IGRA

Gospoda s cilindrima i erotizirane namiguše opet u Tkalči

07.05.2014 u 07:30

  • +8

Zvonimir Lončarić

Izvor: Promo fotografije / Autor: Galerija ULUPUH

Bionic
Reading

Gospoda s cilindrima, šarene lutke i putene, erotizirane namiguše naseljavaju Galeriju ULUPUH gdje se otvara izložba 'Zvonimir Lončarić – Umjetnost kao igra'

U četvrtak, 8. svibnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH otvara se izložba pod nazivom 'Zvonimir Lončarić – Umjetnost kao igra' autorice Dorotee Jendrić.

Kiparstvo, scenografije i animirani filmovi Zvonimira Lončarića (1927 – 2004) tek su dijelom poznati široj javnosti. No čak i oni kojima je ovaj svestrani domaći umjetnik nepoznanica imat će prilike susresti se s njegovim stvaralaštvom zahvaljujući obilnoj obiteljskoj ostavštini Lončarić u kojoj je sačuvano mnogo crteža, skica za plakate i animacije, slika u različitim tehnikama, te malih i većih skulptura.

Izložba u Galeriji ULUPUH organizirana je u povodu desete godišnjice od smrti ovog majstora dojmljivih, živo obojenih muških i ženskih figura – gospode s cilindrima, šarenih lutaka i putenih, erotiziranih namiguša.

Kao iskusni crtač, scenarist i animator svoje je iskustvo pokrenute figure pokazao u seriji crtanih filmova, ali i u nizu mobilnih skulptura većih dimenzija.

Upečatljiva je karakteristika njegova rada što je znao prepoznati geg i smiješnu stranu ljudskih lica, zaigrati se erotikom i stereotipovima.

Na izložbi će se moći vidjeti i njegovi rijetko prikazivani autorski animirani filmovi: '1x1=1', 'Bijeg', 'Između usana i čaše' i 'Allegro vivace'.

Ostat će otvorena do 15. svibnja, a ulaz je besplatan.