PLANET 9 NA INTERLIBERU

Goran Tribuson spreman za svijet elektroničkih knjiga

12.11.2011 u 15:53

Bionic
Reading

Digitalizacija knjiga jedna je od nezaobilaznih tema suvremene izdavačke industrije, a tom trendu se u zadnje vrijeme priključuje i Hrvatska. Na Interliberu se danas o elektronskim knjigama, e-readerima i budućnosti čitanja razgovara s Goranom Tribusonom, jednim od najproduktivnijih i najčitanijih domaćih pisaca

U povodu prezentacije prve hrvatske digitalne knjižare, nazvane Planet 9, svoje misli o budućnosti knjiga i čitanja iznio je i Goran Tribuson u razgovoru s Vlatkom Kolarević, urednicom emisije 'Drugi format'. S obzirom na veliku gužvu koja danas vlada na Interliberu, ne čudi što je publika okupljena zbog razgovora s Tribusonom bila raznolika: uz nekoliko novinara, tu su se mogli vidjeti i umirovljenici, pa čitatelji Tribusonove generacije, koja je s njegovim romanima odrastala i saznavala dosta toga i sama o sebi, ali i najmlađi, kojima je bilo fascinantno vidjeti velikog pisca uživo.

Inače, Planet 9 u svojoj ponudi već ima sedam Tribusonovih naslova, među njima i njegovu slavnu 'Povijest pornografije', a sam autor je rekao da s 'digitalnim knjigama zasad ima malo iskustva, ali su svakako dobra'. Tribuson predviđa da će čitanje elektroničkih knjiga ponajviše zanimati mlađe generacije, jer su 'stariji robovi navika'.

O budućnosti knjige kao predmeta mu je bilo teško špekulirati, no podsjetio je da u današnjem svijetu već uspješno koegzistira digitalna glazba s gramofonima, koji se sve više – sa svojim analognim zvukom – vraćaju u modu. Vjerojatno će se jednako tako ustaliti i odnos elektronskih i papirnatih knjiga. Zanimljivo je i da tehnički napredak mijenja i način pripovijedanja, pa se danas u nekom krimi-zapletu više ne može računati na to da se netko nije javio na kućni telefon i tako propustio važnu informaciju, nego ga se jednostavno može nazvati na mobitel ili mu poslati e-mail.

S druge strane, Tribuson je istaknuo da čitanje knjiga zahtijeva i koncentraciju, čemu bi e-readeri mogli doprinijeti s obzirom na to da se čitanje na interenetu svodi na sve kraće tekstove. Na kraju razgovora poznati je pisac na poklon dobio i tablet, kako bi iskušao novu tehnologiju. Obećao je da će za godinu dana opet doći na razgovor i podijeliti svoja iskustva.