razvojni put fetusa

Goleme Hirstove skulpture fetusa i maternice ispred katarske bolnice

19.11.2018 u 13:16

Bionic
Reading

Pacijente i posjetitelje bolničkog kompleksa Sidra u Dohi, vrijednog 11 milijarda dolara, ispred bolnice od danas dočekuju neobične statue - 14 golemih brončanih skulptura koje prikazuju razvojni put fetusa u uterusu od trenutka začeća do rođenja. Njihov autor je kontroverzni britanski umjetnik Damien Hirst.

Prva u nizu skulptura postavljenih u sklopu instalacije nazvane "Čudesno putovanje" prikazuje fetus u začeću unutar maternice, nastavlja se s još 12 raznih faza rasta fetusa te završava 14 metara visokom brončanom statuom novorođenčeta.

"Vjerujemo da instalacija odražava misiju Bolničkog centra Sidra, koji se brine o zdravlju žena i djece", rekla je Layla Ibrahim Bacha, stručnjakinja za umjetnost pri Zakladi Katar koja djeluje uz vladinu potporu i vlasnik je većeg dijela umjetničkog djela.

"Također mislim da je ovo mjesto savršeno za postavljanje ovakve instalacije. I sami vidite da brojni ljudi fotografiraju skulpture. Svrha postavljenih djela nije dekorativna. Skulpture bi trebale poticati rasprave i pacijenticama pomoći tako da na njih djeluju umirujuće", rekla je Bacha.

Niz brončanih skulptura prvobitno je otkriven još u listopadu 2013., no od tada su prekrivene, ako je vjerovati službenom objašnjenju zbog radova na bolnici koji su završeni tek nedavno.

Mnogi nagađaju da je instalacija posljednjih nekoliko godina bila skrivena od pogleda javnosti zbog negodovanja javnosti putem društvenih mreža i putem medija. 

"Ne očekujemo da se skulpture svide svima. Ne očekujemo ni da ih svatko razumije", objasnila je Bacha. "No zato i jesu ovdje. Da potaknu raspravu i da potaknu na razmišljanje."

Katar je već godinama jedan od glavnih kupaca djela moderne umjetnosti, nastojeći se prikazati kao jedna od najnaprednijih država Zaljeva. 

Bolnički centar Sinda prve je pacijentice primio u siječnju, a prošli je mjesec ondje uspješno izveden operativni zahvat razdvajanja sijamskih blizanaca. 

Damien Hirst, nekad siromašni umjetnik iz Leedsa, danas je jedan od najbogatijih umjetnika na svijetu. Bio je jedan od utemeljitelja pokreta Mladih britanskih umjetnika (Young British Artists - YBA).

Potkraj osamdesetih školovao se na londonskome Goldsmiths Collegeu, a prva velika izložba Hirsta i njegovih kolega postavljena u skladištu privukla je mnoge utjecajne kolekcionare, među kojima i imućnoga britanskog kolekcionara Charlesa Saatchija. 

Hirstova djela, među kojima i ona koja prikazuju razne secirane životinje u formaldehidu, nerijetko su šokirala publiku, a dio javnosti zbog takvih ga je instalacija često kritizirao. Dvodnevna izložba iz 2008. priskrbila mu je rekordnu zaradu od 111 milijuna funta.

Slavnu skulpturu pod nazivom "Fizička nemogućnost smrti u umu nekoga živog", a radilo se o velikom morskom psu u formaldehidu u vitrini, prodao je za rekordnih 12 milijuna dolara.