U DONJOJ MAHALI

Godinu dana je proletilo: Otkrivena bista neprežaljenog glumca Ive Gregurevića

06.01.2020 u 21:37

Bionic
Reading

U Donjoj Mahali, rodnom selu Ive Gregurevića otkrivena je u ponedjeljak bista voljenog domaćeg glumca koji je prije godinu dana iznenada preminuo u 67. godini života

Otkrivanju biste preminulog glumaca Ive Gregurevića u Donjoj Mahali nazočili članovi organizacijskog odbora 25. Dana hrvatskog filma koji nose naziv Ivo Gregurević na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem, liderom HDZ-a i HNS-a Bosne i Hercegovine.

U njegovu rodnom selu kraj Orašja, gdje je na koncu i pokopan, prijatelji i suradnici odlučili su mu na ovaj način odati počast. Bistu je kao i kompletno uređenje groba uradio Ante Jurkić, akademski kipar, veliki prijatelj Ive Gregurevića.

  • +2
Donja Mahala: Otkrivanje poprsja Ive Gregurevića Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatska je s početkom prošle godine ostala bez još jednog velikog imena. U 67. godini života preminula je glumačka legenda Ivo Gregurević.

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali (Orašje) 7. listopada 1952. godine. Otac Marko bio je zemljoradnik, a majka Jela domaćica. Još kao dječak zaljubio se u film, kino i filmsko platno, a ta ljubav trajala je sve do njegova odlaska.

Na filmu je debitirao 1977. godine i to u 'Ne naginji se van', a iste godine snimio je i kultni film Antuna Vrdoljaka 'Mećava'. Filmovi poput 'Osuđeni', 'Kraljeva završnica', 'Život sa stricem' samo su neki od onih koji su mu obilježili život, a veliku popularnost stekao je ulogom Netjaka u igranoj seriji 'Velo misto'. Ipak, film 'Čaruga' stavio ga je na sam glumački vrh, a u njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao ženski lik snaše.

Svom se rodnom kraju zahvalio pokrenuvši 1995. godine u Orašju festival Dani hrvatskog filma. Ivo Gregurević iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te tridesetak kazališnih predstava.