FILMSKI KLASIK

Godardov 'Prezir' otvara treći Rendez-vous au cinema

15.10.2017 u 10:41

Bionic
Reading

Simultanom projekcijom u 18 nezavisnih kina Kino mreže filma 'Prezir' Jean-Luc Godarda, klasika iz povijesti filma s neponovljivom Brigitte Bardot u glavnoj ulozi, u nedjelju u suradnji s Francuskim institutom počinje treći Rendez-vous au cinema

Radnja prati mladog scenarista Paula koji radi na ekranizaciji Homerove 'Odiseje' u režiji Fritza Langa (Lang tumači samog sebe, a Godard njegova asistenta), te na snimanje dolazi u pratnji atraktivne supruge koja mu ubrzo počne zamjerati da ju zanemaruje.

'Francuskom filmu pravo je mjesto u nezavisnom kinu, a vjerujemo kako su mala kina i dalje najbolje mjesto za spoj, bio on ljubavni ili prijateljski', izjavila je Rea Rajčić, voditeljica projekta kinoprikazivaštva pri Hrvatskom audiovizualnom centru.

Ove godine 'spoj u kinu' obuhvaća 25 nezavisnih kina u Hrvatskoj, od Pule, Rijeke i Splita do Osijeka, Daruvara, Pakraca.

Tom se manifestacijom obilježava i 15. listopada, dan europskih Art kina, koji slavi raznolikost europske kinematografije i kulture. Raznim zajednički raznim događanjima taj će dan diljem svijeta proslaviti više od 400 kina.

U idućih mjesec dana, osim 'Prezira', prikazat će se još četiri francuska filma različitih žanrova, ali zajedničke tematske okosnice - složenost ljubavnih osjećaja.

To su 'Kralj i ptica' (1952.) Paula Grimaulta, 'Nevidljivi' (2012.) Sebastiena Lifshitza, 'Victoria' (2016.) u režiji Justine Triet i 'Zbogom, prva ljubavi' (2011.) Mie Hansen-Løve.

'Kralj i ptica' je animirani film nastao prema knjizi Hansa Christiana Andersena 'Pastirica i dimnjačar', klasike filmske umjetnosti namijenjen podjednako djeci i odraslima. Glazbu je napisao Wojciech Kilar, a stihove Jacques Prevert.

Nagrađivani dokumentarni film 'Nevidljivi' prikazuje skupinu muškaraca i žena rođenih, koji su progovorili o svojoj homoseksualnosti u vremenima kada se to nije smjelo.

Prikazat će se i humoristična drama 'Victoria' s Virginiom Efirom u ulozi razvedene majke dvoje djece i odvjetnice, za koju je osvojila Magritte nagradu na filmskom festivalu u Belgiji. Film je prikazan i u sklopu međunarodnog tjedna kritike u Cannesu 2016. godine.

Romantičnu dramu 'Zbogom, prva ljubavi' (Un amour de jeunesse, 2011.) potpisuje jedna od trenutačno najistaknutijih francuskih redateljica i scenaristica mlađe generacije Mia Hansen-Løve, a inspirirana je njenim vlastitim ljubavnim brodolomom.

Na programu je još jedna festivalska uspješnica - romantična drama 'Zbogom, prva ljubavi', koja je prikazana u glavnoj konkurenciji festivala u Locarnu, gdje je i nagrađena posebnim priznanjem žirija.

Program Rendez-vous au cinema nastao je u suradnji HAVC-a, Francuskog instituta u Hrvatskoj i Kino mreže.