FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

Glavna nagrada PIF-a slovačkoj predstavi 'Palčica'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.09.2011 14:00
  • Objavljeno 12.09.2011 u 14:00
Palčica

Palčica

Izvor: Promo fotografije / Autor: staredivadlo.sk

Glavna nagrada Međunarodnog festivala kazališta lutaka (PIF) 'Milan Čečuk' za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je Starom kazalištu Karola Spišaka iz slovačkog grada Nitra za predstavu 'Palčica', u režiji Ide Hledikove

Ta adaptacija slavne Andersenove bajke, priča o pronalaženju pravog prijateljstva i pomaganju drugima bez obzira na različitosti, osvojila je još tri nagrade - za glazbu (Andrej Kalinka), kreaciju lutaka (Martina Fintorova), dok je za ulogu 'Palčulienke' nagrađena Lucia Korena.

Parodija na popularnog tajnog agenta 007, češka predstava 'James Blond' Kazališta Alfa iz Plzena, dobila je tri nagrade - za režiju (Tomaš Dvorak), za scenografiju i vizualne efekte (Marek Zakostelecky), dok je za ulogu Redatelja nagrađen Petr Borovsky.

David Petrović
osvojio je nagradu žirija za ulogu Petra Pana u predstavi 'Petar Pan zgubidan' Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, Magdalena Miteva za inscenaciju predstave 'Ribar i zlatna ribica' Državnog kazališta lutaka Vidin iz Bugarske, a Martina Maurič Lazar, Polonca Kores, Gašper Malnar i Miha Arh za kolektivnu animaciju i izvedbu scenske glazbe u predstavi "Četiri bremenska svirača" Lutkarskog kazališta Ljubljana.

Ta stara narodna priča o bremenskim sviračima, u čijoj izvedbi aktivno sudjeluju i djeca, proglašena je najboljom predstavom festivala prema odluci Dječjeg žirija.

Nagrada 'Tibor Sekelj' za predstavu s najhumanijom porukom, dodijeljena je Zagrebačkom kazalištu lutaka za 'Priču o konju', u režiji Zvonka Festinija, koja se bavi vječnom borbom dobra i zla, slabih i jakih, a namijenjena je odraslima i djeci.

Na 44. PIF-u, koji se održavao na nekoliko zagrebačkih lokacija od 5. rujna, a završen je predstavom 'Izgubljeni ton' ljubljanskih Kazališta lutaka i Kazališta Forum, prikazane su 23 predstave iz Hrvatske i inozemstva, od čega njih deset u službenom programu.

U dječjem žiriju bili su Katarina Bulović, Marta Defar, Tamara Beck, Mihovil Beck i Luka Karađole, a u međunarodnom stručnom žiriju Kyriakos Argiropulos (Bugarska), Henryk Jurkowski (Poljska), Edvard Majaron (Slovenija) te Romano Bogdan i Sanja Nikčević iz Hrvatske.

Nagrade su radovi akademske kiparice Ive Mihanović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi