PREMIJERNA IZVEDBA

'Giselle' otvara novu kazališnu sezonu u Splitu

14.10.2010 u 15:25

Bionic
Reading

Premijerom baleta 'Giselle' Adolphea Adama, u izvedbi Baletnog ansambla splitskoga HNK, u subotu 16.listopada će biti svečano otvorena nova kazališna sezona, rečeno je na konferenciji za medije u splitskom teatru

Premijeru je na konferenciji predstavio obnašatelj dužnosti intendanta splitskoga HNK Duško Mucalo, ravnateljica Baleta Almira Osmanović te članovi autorskog tima i protagonisti predstave.

'Bez obzira na pripreme koje traju nekoliko mjeseci, ja sam ovdje tek pet radnih dana i održao sam pet kolegija. U HNK se vratio optimizam i entuzijazam. To je prvi preduvjet da se vratimo onome zbog čega smo ovdje, a to je stvaranje predstava', rekao je Duško Mucalo

Orkestrom HNK ravnat će dugogodišnji glavni dirigent Latvijske nacionalne opere maestro Aleksandrs Vilumanis, koreograf je Aivars Leimanis, a u glavnim će ulogama na premijeri nastupiti Irina Čaban, Vlad Ilcenco, Artjom Žusov, Remus Dimache, Julija Pivotskaja, Albina Rahmatullina te solisti i članovi ansambla Baleta splitskoga HNK. Scena i kostimi posuđeni su od Baleta Latvijske nacionalne opere u Rigi i prilagođeni za izvođenje na sceni HNK.

Koreograf i umjetnički ravnatelj Latvijskoga nacionalnog baleta Aivars Leimanis izjavio je kako je ugodno iznenađen ansamblom. 'Ovo je sjajan način suradnje. Naši kostimi uskoro stižu u Split, što je dobro jer 'Giselle' ima originalnu koreografiju koja je specifična po svom stilu', rekao je.

Maestro Aleksandrs Vilumanis istaknuo je kako nije očekivao takvu disciplinu u ansamblu, dodajući da je orkestar vrlo profesionalan.

Svojom prvom glavnom ulogom u baletu 'Giselle' oduševljena je i Irina Čaban. 'Ovo mi je prva 'Giselle' koja je sama po sebi kao uloga komplicirana i dosta teška, no, unatoč svemu, jedva čekam predstavu', rekla je.

'Giselle' je premijerno izvedena u Parizu 1841. Od tada priča o Giselle - djevojci čiji duh, nakon njezine prerane i nesretne smrti, štiti njezina voljenog od osvete zlih vila - ne silazi sa svjetskih baletnih pozornica u različitim koreografijama.

Tijekom listopada balet 'Giselle' osam će puta biti prikazan na sceni splitskoga HNK.