12 PREDSTAVA

Genetove 'Služavke' otvorile 25. Gavelline večeri

19.10.2010 u 10:12

Bionic
Reading

Predstavom 'Služavke' autora Jeana Geneta u režiji Georgija Para i izvedbi dubrovačkog Gradskog kazališta Marina Držića otvorene su 25. Gavelline večeri.

Do 29. listopada u kazalištu Gavella bit će prikazan izbor od 12 ponajboljih predstava premijerno izvedenih u hrvatskim kazalištima prošle sezone, a pobjedničkoj će biti dodijeljen zlatnik s likom dr. Branka Gavelle, osnivača Gradskog dramskog kazališta 'Gavella'.

Festival je otvorio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, čestitavši Gavelli na 25. jubilarnim večerima te zaželjevši gostujućim ansamblima ugodan boravak u Zagrebu.

Izbornica festivala Lada Martinac Kralj predstave je ove godine grupirala u četiri bloka.

U prvoj su skupini predstave temeljene na klasičnim tekstovima. Tako će uz večeras prikazane Genetove 'Služavke' publika imati priliku vidjeti 'Bjesove' F. M. Dostojevskog u izvedbi zagrebačkog HNK, 'Hamleta' splitskog HNK, Ibsenova 'Peera Gynta' u izvedbi Gavelle te Kolarovu 'Brezu' varaždinskog HNK.

U drugom bloku su predstave nastale prema suvremenim tekstovima, 'Balon' Mate Matišića u izvedbi Teatra Exit i Teatra 2000, 'Udarac' Andresa Veiela i Gesine Schmidt, u izvedbi splitske PlayDrame, 'Garaža' Zdenka Mesarića, u izvedbi ZKM-a i Gavellina predstava 'Barbelo, o psima i djeci' Biljane Srbljenović.

Treći blok obuhvaća komedije 'Građanin plemić' zagrebačkog HNK i 'Žrtve zemljopisa 2' Teatra ITD, a u posljednjem je Eurokazova predstava 'Okovani Galileo' Branka Brezovca.

Posljednji dan festivala, 29. listopada, kad će biti dodijeljena nagrada najboljoj predstavi, izvest će se predstava 'Drama o Mirjani i ovima oko nje' Jugoslavenskoga dramskog pozorišta iz Beograda.