DAN ODLUKE

Gdje će se održati EXPO 2020?

27.11.2013 u 14:57

Bionic
Reading

Dubai, Ekaterinburg, Izmir ili Sao Paulo - 168 zemalja članica Međunarodnog ureda za izložbe odlučuju koji će grad ugostiti svjetsku izložbu EXPO 2020., simbolično i gospodarski važan odabir

Izaslanici na 154. općoj skupštini ureda okupljeni u Parizu tajno glasuju nakon što su tijekom jutra nazočili predstavljanju projekata kandidata. Rezultat će biti poznat tijekom večeri.

Četiri zemlje u utrci - Brazil, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska i Rusija, u kampanji su isticale adute svojih kandidata, četiriju gradova u dinamičnom gospodarskom razvoju.

Izmir, treći grad i druga luka Turske, sa četiri milijuna stanovnika, nada se i revanšu jer ga je 2009. za dlaku potukao Milano, gospodarsko središte Italije, za svjetsku izložbu 2014.

Malena luka u Zaljevu do polovice prošlog stoljeća, Dubai se nametnuo u regiji. Reem Al Hashimy je procijenio na približno 6,5 milijardi eura potrebna ulaganja za izgradnju infrastrukture izložbe, između zračne luke Dubaija i Abu Dabija, glavnog grada.

Sao Paulo, najnapučeniji grad u Brazilu s 11 milijuna stanovnika i gospodarsko središte, već je angažiran u pripremi Olimpijskih igara 2016. te, s još 11 drugih brazilskih gradova, za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. Latinska Amerika još nikada nije ugostila Svjetsku izložbu.

Ekaterinburg, važan industrijski centar s 1,4 milijuna stanovnika, zastupat će sliku grada spremnog nositi se s izazovima globalizacije s temom "globalnog duha".

Ruska vlada spremna je investirati dvije milijarde dolara u infrastrukturu, a nada se da bi poduzetnici uložili još toliko.