VRUĆA KAZALIŠNA JESEN

Gavella u novu sezonu ulazi s pet premijera

29.08.2013 u 09:15

Bionic
Reading

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella za novu je sezonu pripremilo pet premijernih naslova, mješavinu klasičnih i modernih predstava među kojima su i jedna koprodukcija te jedan autorski projekt, a ravnatelj Gavelle Darko Stazić istaknuo je kako je posebno ponosan što će kazalište ove godine ugostiti jednog od najpoznatijih redatelja regije bivše Jugoslavije, slavnog Makedonca Slobodana Unkovskog, kojemu će to biti prva suradnja u Hrvatskoj

'Radujemo se što će ove godine u Gavelli režirati Slobodan Unkovski, jedan od najuspješnijih i najnagrađivanijih redatelja u regiji koji je tijekom svoje 35-godišnje karijere postavio stotinjak predstava i režirao na mnogobrojnim pozornicama okolnih zemalja i Europe, od Beograda i Ljubljane, do Moskve i Atene, no nikada u Hrvatskoj', kazao je Stazić.

Unkovski će u Gavelli postaviti 'Tri sestre' Antona Pavloviča Čehova, čija će premijera u siječnju 2014. otvoriti novu kalendarsku godinu teatra u Frankopanskoj, a Čehovljeve (anti)junak(inj)e Olgu, Mašu, Irinu i Nataliju Ivanovnu u jednoj od najznačajnijih drama u povijesti svjetske književnosti pod njegovom će redateljskom palicom na sceni oživjeti Nataša Janjić Lokas, Dijana Vidušin, Ivana Roščić i Bojana Gregorić Vejzović.

Bogata sezona 2013./2014. počinje već 19. rujna, kada će u Gavelli u predstavi 'Zločin(stvo) i kazna' prema romanu F.M. Dostojevskog zaigrati zavidna glumačka ekipa od dvadesetak glumaca svih generacija toga teatra, na čelu s Franjom Dijakom u glavnoj ulozi propalog studenta prava Rodiona Romanoviča Raskoljnikova. Uz njega u predstavi igraju Darko Milas, Nela Kocsis, Inge Appelt, Perica Martinović, Ivana Bolanča i drugi, a režiju i dramatizaciju teksta potpisuje Zlatko Sviben, dobitnik nagrade Orlando na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama za predstavu 'Unterstadt'.

'Zlatko Sviben u kazalištu Gavella do sada nije imao prilike režirati. To je razlog više što s nestrpljenjem očekujemo premijeru 'Zločina i kazne' koja će, sudeći po pokusima koji su u tijeku, biti izuzetno zanimljiva predstava', kazao je Stazić.

U studenome slijedi 'Osmi povjerenik' u režiji kazališnog 'hitmakera' Saše Anočića, prema istoimenu romanu Renata Baretića iz 2003. Anočić je zajedno s Dorom Delbianco i autor dramatizacije jednog od najnagrađivanijih romana u suvremenoj hrvatskoj književnosti, opisivanog kao 'sjevernjački urnebesno tužna i južnjački beznadno smiješna autobiografska proza'.

'Iako nije riječ o hrvatskoj praizvedbi, budući je roman već postavljen u HNK-u Split, riječ je o romanu koji je bio apsolutni hit kada je izišao i koji je odnio brojne nagrade. Režiju smo povjerili Saši Anočiću, redatelju brojnih hit-naslova koji zna raditi s velikim ansamblima', kazao je Stazić.

Nakon bogate glumačke karijere Anočić se proslavio režijom popularnih predstava kao što su 'Kauboji', 'Smisao života gospodina Lojtrice', 'O medvjedima i ljudima', 'Nemirne noge' i druge.

Na sceni teatra u Frankopanskoj rekreirat će živopisan Baretićev svijet, utopistički i neposlušan, koristeći njegov zaigran i neobuzdan mikrokozmos kao predložak za svojevrsan kazališni eksperiment.

Nakon prošlogodišnje uspješne suradnje s HNK-om Šibenik, kazalište Gavella ponovno se odlučilo za jednu koprodukciju, ovaj puta s HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, kojom će u travnju zaključiti svoju bogatu kazališnu sezonu.

Riječ je o predstavi nastaloj prema nedovršenom, prvom i najduhovitijem Kafkinu romanu "Amerika", poznatome i kao "Čovjek koji je nestao". Roman nastao između 1911. i 1914. a objavljen posthumno 1927. dio je "trilogije o osamljenosti" kojoj još pripadaju "Dvorac" i "Proces", a čije su teme otuđenost, izoliranost i neuklapanje u ljudsku sredinu.

U koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, u scenskoj viziji na ovim prostorima posve udomaćenog europskog redatelja Janusza Kice, dramatizacijom Gorana Ferčeca podnaslovljena kao "traktat o samoći", "Amerika" je najavljena kao "kazališna avantura dragocjene izazovnosti, zavodljivosti i višeznačnosti".

Stazić je najavio i autorski projekt redateljsko-dramaturškog dvojca Anice Tomić i Jelene Kovačić 'Južnjak', prema drami njemačkog filmskog redatelja, scenarista i glumca, začetnika njemačkog novog vala Rainera Wernera Fassbindera.

'Te dvije vrsne kazališne umjetnice redovito u svojim predstavama obrađuju aktualne teme', istaknuo je Stazić. Tomić i Kovačić, koje zajedno potpisuju sve svoje projekte, među kojima su predstave "Ovo bi mogla biti moja ulica", "Leda", "Jalova" i druge, "Južnjakom" će u ožujku u Gavelli progovoriti o ljudskoj (ne)spremnosti na istinsko prihvaćanje različitosti - spolnih, rasnih, nacionalnih ili vjerskih.

I ove godine, u Gavelli se u listopadu održavaju tradicionalne 28. Gavelline večeri, kazališni festival koji donosi najbolje predstave javnih nacionalnih i gradskih kazališta u Hrvatskoj. Izbornik ovogodišnjeg programa je glumac Boris Svrtan, a festivalski će program u petak 11. listopada otvoriti "Zločin na kozjem otoku" u režiji Georgija Pare i izvedbi Gradskog kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

U osam festivalskih večeri do 19. listopada zagrebačka će publika u Gavelli moći pogledati sedam ponajboljih produkcija profesionalno vođenih hrvatskih kazališta, među kojima su čak dvije dramatizacije Ranka Marinkovića - "Glorija" u režiji Zorana Mužića i izvedbi HNK-a Šibenik, te 'U znaku vage' HNK-a Zagreb redatelja Helene Petković, Ivana Plazibata i Olje Lozice

Tu su i 'Candide ili optimizam' (GDK Gavella), 'Tri kavaljera frajle Melanije' (HNK Varaždin), 'Cyrano' (Teatar Manje je više & Teatar na Trešnjevci, Zagreb) i 'Pritisci moje generacije' (HNK Split). Festival će u subotu 19. listopada tradicionalno završiti dodjelom nagrada a zatvorit će ga gostujuća predstava Slovenskog narodnog gledališča Maribor iz Slovenije "John Gabriel Borkman" Henrika Ibsena, u režiji Mateje Koležnik.