ZBOG PRODAJE ZGRADE

Galerija Karas napušta prostor u Praškoj ulici

28.12.2015 u 16:41

Bionic
Reading

Galerija Karas, jedan od ljepših manjih zagrebačkih izložbenih prostora s dugogodišnjom izlagačkom aktivnošću u strogom središtu grada, zbog prodaje cijele zgrade u kojoj se nalazi, sa zadnjim danom ove godine napušta prostor u Praškoj 4 i za ubuduće ondje više ne planira izlagačke programe

Prostor, koji je u vlasništvu Zagrebačke banke, godinama je bio mjesto za programe Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), te Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH).

Banka je odlučila prodati cijelu zgradu na toj lokaciji, uključivši i Galeriju Karas, a realizacija prodaje očekuje se početkom iduće godine, doznaje se iz HDLU-a

Ipak iseljenjem iz prostora u Praškoj 4 ne okončava se djelovanje Galerije Karas, rekla je za Hinu Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a koje je ondje bio najmoprimac.

'Program će se odvijati i dalje kontinuirano u drugim galerijskim prostorima, sve dok se ne realizira dugoočekivano iseljenje dijela fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja iz Doma hrvatskih likovnih umjetnika, a nakon dovršetka nove zgrade toga muzeja', najavila je. 'Tada će se u Meštrovićevom paviljonu, gdje trenutno djeluju galerije Prsten, Bačva i PM, uspostaviti i djelovanje Galerije Karas', dodala je Andabaka.

HDLU nije jedina udruga umjetnika koja ostaje bez prostora za izlaganje - ULUPUH je posljednjih nekoliko godina u Galeriji Karas, kao dodatnom prostoru, također postavljao svoje projekte.

'Samim time što nam Galerija za ubuduće postaje nedostupna otvara nam se pitanje kako ćemo u narednim godinama riješiti svoj problem s prostorom', ustvrdila je Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a za Hinu.

Objasnila je kako su za sve veće projekte koje udruga tradicionalno organizira njezini postojeći izložbeni prostori, Galerija ULUPUH u Tkalčićevoj i Permanenta u Preradovićevoj, nedostatni, pa su stoga od mjerodavnih u Zagrebu zatražili da im pomognu u pronalasku novog mjesta za izlaganje.

'Likovni program za naredne godine postao nam je upitan, ali se nadamo da će nam mjerodavni u gradu i državi izaći u susret s adekvatnim prostorom, ne bi li mogli ispuniti svoju odgovornost prema umjetnicima', dodala je.

Bakal smatra iznimno bitnim zaštititi galerije koje djeluju godinama i imaju ugled kakav ima Galerija Karas. 'Nemojmo zaboraviti kako je Zagreb ostao bez Galerije Ulrich, u kojoj je izlagao i Miroslav Kraljević, to su vrlo bitni prostori za povijest hrvatske umjetnosti', istaknula je.

Galerija Karas utemeljena je 1948. godine, najprije djelujući unutar izložbenih prostora HDLU-a na Starčevićevom trgu. Uz glavni prostor, izložbe su se održavale u Salonu galerije Karas u Praškoj 4.

Nakon preseljenja HDLU-a iz prostora na Starčevićevom trgu u Dom hrvatskih likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma, Salon galerije Karas je 1993. preimenovan u Galeriju Karas.