'CHICUAROTES'

Gael Garcia Bernal u Sarajevu predstavio brutalnu priču o 'talogu' meksičkog društva

21.08.2019 u 20:23

Bionic
Reading

Proslavljeni meksički glumac Gael Garcia Bernal osobno je u Sarajevu predstavio svoj izvrsni novi film 'Chicuarotes' kojega je režirao a premijeru je imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu

Bernal je u Sarajevu boravio kao posebni gost 25. filmskog festivala (SFF) što je ujedno njegov drugi boravak među sarajevskom publikom.

Prije pet godine Bernalu je na SFF-u uručeno posebno priznanje 'Počasno srce Sarajeva' za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti.

'Ovo je mjesto koje volim i koje me fascinira', kazao je Bernal u srijedu pred brojnom publikom koja je došla vidjeti njegov film prikazan u okviru programa posebnih projekcija SFF-a.

Bernalov 'Chicuarotes' drugi je igrani film u kojemu se okušao kao redatelj donosi priču o dvojici meksičkih tinejdžera koji se u potrazi za boljim životom upletu u mrežu kriminala iz koje im je nemoguće isplivati.

Bernal je ispričao brutalnu pripovjest o životu u talogu meksičkog društva obilježenog besperspektivnošću i nasiljem kojega u ovom filmu ne manjka i koje ostavlja autentičan mučni dojam. Gledateljima je kazao kako je nakon prikazivanja u Meksiku gdje je i snimljen i čiju stvarnost odražava izazvao brojne polemike.

Dihotomija meksičkih gradova u kojima se na način neshvatljiv zapanjačkoj kulturi prepliću život i smrt, tuga i sreća za Bernala su bili poseban izazov kojega je želio prenijti na filmsko platno i upravo se tog pothvata, kako je kazao, 'grčevito držao' radeći 'Chicuarotes'.

  • +3
Predavanje glumca Gaela Garcie Bernala u sklopu Sarajevo Film Festivala Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Prvi Bernalov dugometražni režijski uradak bio je film 'Deficit' iz 2007. Nakon toga režirao je niz kratkih filmova. 

Njegova je glumačka karijera puno impresivnija. Igrao je u više od pedeset filmova a posebice su zapažene uloge koje je ostvario u filmovima Pedra Almodovara poput 'Lošeg odgoja' ili Alejandra Gozaleza Inarritua 'Pasja ljubav'.

U Sarajevu je kazao kako se po malo stidi biti redateljem ali i da uživa radeći taj posao.

Kazao je kako su ga na redateljski posao naveli i u tome mu bili uzor Alejandro Gonzalez Inarritu i Alfonso Cuaron u čijim je filmovima koje su oni režirali ranije glumio kao i Jim Jarmusch.

Upravo je od Cuarona kada su snimali 'I tvoju mamu također' naučio puno o dinamici snimanja filma znalački 'nabacujući loptu' glumcima koji su onda bili u stanju na pravi način odigrati svoje uloge.

'Želio bih da svi filmovi budu poput ovoga, da imaju tu dinamiku', kazao je Bernal.