O SKANDALU U DUBROVNIKU

Frljić: Umjesto cenzurirane predstave neka stave neku o šatorašima

14.05.2015 u 14:06

Bionic
Reading

Zabrana predstave 'Elementarne čestice' Michela Houellebecqa zbog sigurnosnog rizika, koja se u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara trebala održati na plaži u Kuparima, za Olivera Frljića predstavlja najgrublji napad na umjetničke slobode. Cijeli slučaj intendantu riječkoga HNK nameće i neka druga pitanja

'Otkud županu dubrovačko-neretvanskom, gospodinu Dobroslaviću, informacije da postoji sigurnosni rizik na temelju kojeg je alarmirao Ured predsjednice i Vladu RH?', pita se Frljić.

Podsjetimo, procjenu rizika Nikola Dobroslavić je zatražio zbog autora predstave, francuskog pisca Michela Houellebecqa, kojega se dovodilo u kontekst lošeg odnosa prema muslimanima i njihovoj vjeroispovijesti.

Dobroslavićev stav je da Županija ne može prihvatiti i financirati program Dubrovačkih ljetnih igara koji može vrijeđati njihove sugrađane, na što se Frljić pita što je to Dobroslavić, toliko osjetljiv na diskriminaciju muslimana, napravio kad su otvarani logori za njihovu internaciju u zapadnoj Hercegovini ili kad se dogodio pokolj u Ahmićima?

'Predložio bih upravi Dubrovačkih ljetnih igara da umjesto Houellebecqovih 'Elementarnih čestica' postavi predstavu o šatorašima. Gospodin Dobroslavić može u tom slučaju pro bono napraviti sigurnosnu procjenu', zaključuje Frljić.