NAJAVILI NOVI PROGRAM

Frljić popravio posjećenost riječkog HNK za 11 posto

05.01.2016 u 13:38

Bionic
Reading

HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke izvijestio je da su u ovoj kući tijekom 2015. godine izvedene 22 premijere i 31 koncert te ukupno 295 izvedbi predstava na kojima je bilo 83.779 posjetitelja, što je 11 posto više nego u 2014. godini.

Hrvatska drama izvela je osam premijera i ukupno 96 izvedbi premijernih i repriznih naslova, Talijanska drama pet premijera i ukupno 22 izvedbe samo u Rijeci, ansambl Opere šest premijera i ukupno 30 izvedbi, a Balet tri premijere i ukupno 39 izvedbi. Preostali broj izvedbi čine gostovanja odnosno izvedbe izvan matične kuće, izvijestio je HNK.

Tijekom 2015. godine izvedeno je i 113 prigodnih programa, među kojima su tribine, okrugli stolovi, radionice, promocije, razgledi kazališta, na kojima je bilo 13.320 posjetitelja.

Kada se zbroje predstave i ostali programi, ukupan je zbroj posjetitelja riječkoga HNK 97.099.

Osim toga, riječki HNK glavni je organizator festivala Riječke ljetne noći na kojem je u 2015. izbedeno 53 programa s 7.352 posjetitelja.

HNK Ivana pl. Zajca u priopćenju navodi da "broj posjetitelja HNK Ivana pl. Zajca, u gradu koji ne broji više od 130.000 stanovnika, daje brojku od nevjerojatnih 104.631 gledatelja koji Rijeku u punom smislu čine 'Gradom-Teatrom'".

Ovom je prigodom kazalište najavilo i nekoliko projekata za ovu godinu. Tako će se na ovogodišnjem Wiener Festwochenu u Beču, jednom od najvažnijih europskih kazališnih festivala, 29. svibnja premijerno izvesti predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića u međunarodnoj koprodukciji HAU Hebbel am Ufer iz Berlina (Njemačka), Wiener Festwochena iz Beča (Austrija), Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane (Slovenija), Kunstfesta iz Weimara (Njemačka), Zürcher Theaterspektakel iz Züricha (Švicarska) te HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka (Hrvatska). U predstavi će igrati članovi glumačkih ansambala riječkog Zajca i ljubljanskog Mladinskog gledališča.

U povodu 100. godišnjice rođenja Petera Weissa, Oliver Frljić će prirediti scensku adaptaciju njegove “Estetiku otpora”. Frljićeva scenska adaptacija ovog djela, kako se ističe u priopćenju, "istražuje kakvu vrstu suvremene umjetnosti i teatra trebamo u trenutku kada Europa ubrzano ide prema novom tipu fašizma".

Zbor i solisti riječke Opere, u suradnji s internacionalnim opernim zvijezdama i u produkciji studija Realsound iz Udina, snimit će ove godine tri cjelokupne opere za međunarodne diskografske kuće: Suppéov "Il ritorno del Marinaio" i Gotovčeva "Eru s onoga svijeta" (za izdavača CPO – Classic Production Osnabruck) te "Fausta" Charlesa Gounoda, a u svibnju 2017. "Mefistofelea" Arriga Boita (za Universal Music Group). Nakon toga će se prirediti gala izvedbe tih opera u riječkome HNK.

HNK Ivana pl. Zajca omogućit će petero studenata dramaturgije i kazališne režije Sveučilišta Columbia u New Yorku (School of the Arts – Theater) i Sveučilišta u Melbourneu (Victorian College of the Arts – Theatre) suradnju na produkciji Händelove opere "Giulio Cesare in Egitto" i predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" kao asistentima režije i dramaturgije, javilo je riječko HNK.