LIRSKE ISPOVIJESTI

Fotografija Vinka Šebreka u Grazu

23.02.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Izložba 'Krajolici - fotografsko-lirske ispovijesti' autora Vinka Šebreka, predsjednika Fotokluba Zagreb, otvara se u galeriji Stari Beč u Grazu

Autor će izložiti 40 fotografija u crno-bijeloj i kolor tehnici podijeljenih u četiri skupine - prirodni kontinentalni krajolici, krajolici rijeka i jezera, jadranski krajolici i urbani krajolici.

Izložbu organizira Ernst Koschuch Dynamic Photo Art & Perfomance Art Association iz Graza. Otvorena je do 27. ožujka, a veći dio fotografija izložen je prvi put.

Fotografije su, kako ističe publicist Kemal Mujičić, rezultat autorove višegodišnje fotografske fascinacije prirodnim i urbanim ljepotama u Hrvatskoj. Autorov pristup u koncipiranju izložbe je, kako dodaje, bilježenje ljepota i sklada hrvatskog prirodnoga i urbanog krajolika, u kojima navlastito ističe estetske i doživljajne likovne vrijednosti.

Vinko Šebrek rođen je 1941. u selu Šebrekima kod Karlovca. Fotografijom se počeo baviti u drugom razredu srednje škole, 1958., u fotografskoj sekciji Foto-kluba Karlovac, koja je djelovala pri Srednjoj industrijskoj školi.

Članom Fotokluba Zagreb postaje 1995, a 1997. predsjednik toga najstarijeg i najaktivnijeg kluba u Hrvatskoj.

Sudjelovao je na mnogim izložbama, a priredio je više od 40 samostalnih izložaba u zemlji i svijetu.