UKRALA JE šou

[FOTO/VIDEO] Djevojka o kojoj nakon Bidenove inauguracije priča cijeli svijet: Tko je mlada pjesnikinja Amanda Gorman

21.01.2021 u 10:50

Bionic
Reading

Na inauguraciji 46. predsjednika SAD-a Joea Bidena šou i srca mnogih ukrala je Amanda Gorman, 22-godišnja pjesnikinja koja je recitirala svoju pjesmu 'The Hill We Climb'

Svojom petominutnom recitacijom pjesme 'The Hill We Climb', prema oduševljenim komentarima u svjetskim medijima i na društvenim mrežama, mlada Amanda Gorman savršeno je opisala ovaj prijeloman trenutak za SAD, pozivajući na zajedništvo i iscjeljenje nakon veoma turbulentnog Trumpovog perioda koji je eskalirao napadom na Kongres početkom siječnja, kada je poginulo šestero ljudi.

'Kad dan dođe, pitat ćemo se gdje možemo naći svjetlo u ovoj beskrajnoj sjeni', stihovi su kojima je Gorman započela recitaciju. 'Vidjeli smo silu koja bi našu naciju radije razorila nego dijelila zajedništvo, koja bi našu zemlju uništila ako to znači odgađanje demokracije. Gotovo su uspjeli u tome, ali iako se demokracija može povremeno odgoditi, nikad je se ne može trajno poraziti', poručila je, a pjesmu je završila riječima:

'Uvijek postoji svjetlo, samo ako smo dovoljno hrabri da ga vidimo, samo ako smo dovoljno hrabri da to svjetlo budemo.'

O njenom nastupu na Twitteru oglasio se i Barack Obama, jedan od rijetkih bivših američkih predsjednika čija je inauguracija uključivala poeziju. Tako je za njega 2009. nastupila pjesnikinja Elizabeth Alexander, a 2013. Richard Blanco 2013. Pjesnike su na svojim velikim događanjima ugostili i Bill Clinton i John F. Kennedy. Clintonu je 1993. recitirala velika Maya Angelou, a 1997. Miller Williams. Za Johna F. Kennedyja 1961. nastupio je Robert Frost. No Gorman je ušla u povijest kao najmlađa među njima.

'Mladi ljudi poput nje dokaz su toga da 'svjetlo uvijek postoji, samo ako smo dovoljno hrabri da ga vidimo; samo ako smo dovoljno hrabri da to svjetlo budemo', napisao je Obama.

Gorman je oduševila i Hillary Clinton te je na Twitteru objavila fotografiju s pjesnikinjom, suprugom Billom i majkom Amande Gorman. 'Obećala je da će se kandidirati za predsjednicu 2036. Osobno, jedva čekam', napisala je Clinton.

'Nikad ponosnija', napisala je o nastupu pjesnikinje američka voditeljica Oprah Winfrey.

Mlada pjesnikinja i aktivistica Amanda Gorman rođena je 7. ožujka 1998. u Los Angelesu. Kao dijete imala je govornu manu (imao ju je i novi američki predsjednik Joe Biden). Upravo taj nedostatak gurao ju je dalje u životu i zbog njega se jače borila kako bi ostvarila svoje snove.

U poeziju se zaljubila u vrlo ranoj dobi, a već sa 16 godina imenovana je za mladu pjesničku laureatkinju Los Angelesa. Tri godine poslije, dok je studirala sociologiju na Harvardu, imenovana je za nacionalnu pjesničku laureatkinju za mlade, naslov koji se u SAD-u daje osobi koja pokazuje iznimne vještine u umjetnosti, osobito u poeziji, i koja je snažan vođa i posvećena društvenoj pravdi.

  • +5
Amanda Gorman na inauguraciji Joea Bidena Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svoju prvu knjigu, zbirku pjesama 'The One For Whom Food is Not Enough', objavila je 2015., a kasnije ove godine izlaze joj slikovnica 'Change Sings' s ilustracijama Loren Long te zbirka poezije naslovljena prema inauguracijskoj pjesmi, koje se već mogu naručiti na Amazonu te su u roku od jednog dana postale bestseleri. O tome je obavijestila sama autorica na Twitteru, u postu u kojemu zahvaljuje svima na komentarima i podršci.

U intervjuu za Los Angeles Times, Gorman je rekla kako je inspiraciju za svoju inauguracijsku pjesmu pronašla u govorima Abrahama Lincolna i Martina Luthera Kinga, a da su je kasnije potaknuli i napadi na Capitol Hill početkom siječnja.

'Nisam htjela ni na koji način pokušati prikriti ono što smo imali priliku vidjeti proteklih nekoliko tjedana i, usuđujem se reći, posljednjih nekoliko godina. Amerika koju poznajemo je neuredna, još u ranom razvoju da postane sve ono što može biti. To je ono što moja pjesma priznaje. Napisala sam je tako da uviđa sve ožiljke i rane ove zemlje i da nas, nadam se, potakne da krenemo putem iscjeljenja', rekla je Gorman.