POGLED UNAPRIJED

[FOTO/VIDEO] Prisjetili smo se filmova čija je radnja smještena u 2021., ovo su scenariji koje su zamišljali za idućih 12 mjeseci

10.01.2021 u 20:59

Bionic
Reading

Nakon 2020., ali i nakon ovih nekoliko dana nove godine, koji nalikuju kakvoj distopijskoj viziji, bacili smo pogled na star(ij)e filmove s radnjom smještenom u 2021. i provjerili kakve su nam scenarije za idućih 12 mjeseci predviđale ranije generacije

Iako se nakon 2020., očajne, zamorne, frustrirajuće, a prije svega nadrealno delirične, činilo da će nas biti teško iznenaditi, 2021. već je u svojih prvih nekoliko dana pokazala da je štošta moguće, da stvarnost može servirati scenarije čudnije od najčudnije fikcije. Potaknuti time, bacili smo pogled na neke od stari(ji)h filmova čija je radnja smještena u 2021., kako bismo vidjeli kako su to prijašnje generacije zamišljale da će izgledati idućih 12 mjeseci.

  • +5
Filmovi s radnjom smještenom u 2021. Izvor: Profimedia / Autor: COLUMBIA TRI STAR - Album / Album / Profimedia

Carnage

Mockumentarac komičara Simona Amstella iz 2017. ambiciozno, od Drugog svjetskog rata pa sve do 2067., prikazuje kako će Ujedinjeno Kraljevstvo postupno prijeći na potpuno veganski način žviota. Godina 2021. pritom je velika prekretnica u tom njihovom putovanju budući da u njoj Britaniju pogađa svinjska supergripa koja uzrokuje strmoglav pad broja stoke i skok rasta cijena svinjetine. Ljude se zbog nestašice hrane, koja uzrokuje velike geopolitičke turbulencije, počinje poticati da u znak sveopće solidarnosti više ne jedu meso, a stvari, barem kako ih je Amstell zamislio, na kraju završavaju dobro, barem za većinu. Britanci, naime, masovno prelaze na veganstvo te počinju živjeti u harmoniji sa životinjama koje u tim novim uvjetima dobivaju čak i dar govora.

Johnny Mnemonic

Znanstvenofantastični film s Keanuom Reveesom kao ljudskim USB-om, odnosno mnemoničkim dostavljačem podataka koji u kratkom roku treba dostaviti 320 gigabajta ključnih informacija na mjesto sigurno od korporacije Pharmacom, izašao je 1995. Režiju potpisuje Robert Longo koji je dobro vidio kako će internet jednom biti toliko sveprisutan u našim životima, toliko bitan za svakodnevne aktivnosti da će na koncu nagrizati i našu psihu. U filmu, naime, zbog njega pola čovječanstva pati od tzv. sindroma slabljenja živaca. Longo je, osim toga, predvidio i konsolidaciju korporacija i dominaciju megakonoglomerata, s moći centraliziranom oko azijskih tržišta.

Mjesec nula dva

Britanski ZF iz 1969. u režiji Roya Warda Bakera radnjom je smješten u 2021., ali, kako naslov sugerira, na Mjesecu. Glavni protagonist bivši je astronaut i svemirski pilot kojega mlada djevojka nagovori da se uključi u misiju spašavanja njenog brata, a što pokušavaju iskoristiti kriminalci koji žele asteroid sastavljen od - safira. Film je u svoje vrijeme bio ismijan, ali kad se pogleda sada treba mu se priznati da je pogodio da će svemirska istraživanja danas biti dosta nalik zlatnoj groznici, s moćnim kapitalistima u utrci tko će gdje prije zabiti svoju zastavu.

Weathering With You

Film japanskog animatora Makota Shinkaija izašao je 2019. pa redatelj nije previše putovao u budućnost. U njegovoj 2021., smještenoj u Tokiju, srednjoškolac Hodaka upoznaje Hinu, djevojku za koju se ispostavi da može manipulirati vremenom. Cijena, međutim, nije malena. Što više koristi svoje moći, to više šteti vlastitom tijelu, koje se malo-pomalo troši, kao konačni prirodni resurs. Na koncu joj ne preostaje drugo nego da odleti u nebo kako bi zadržala kišu koja neumoljivo pada, vjerujući da je sama uzrok nenormalnom vremenu. Redatelj ipak ne završava na tome. Hina se vraća na tlo, ali dopušta da veći dio Japana proguta ocean.

Resiklo

U još jednoj postapokaliptičnoj viziji 2021., onoj koju nudi filipinski fim 'Resiklo' iz 2007., redatelja Marka A. Reyesa, ljudi su svedeni na skupljače smeća u zemlji opustošenoj nakon invazije vanzemaljskih insektoidnih neprijatelja. Skupinu preživljavača predvodi bivši vojni pukovnik, a osim što moraju pobjeći opasnim kreaturama i njihovim ljudskim-mutantskim suradnicima, važno je i da prikupe što više smeća i prebace ga u svoje tajno reciklirajuće utočište zvano Paraiso (Raj).

Tražeći ljubav za kraj svijeta

Dugometražni prvijenac Lorene Scafaria iz 2012., za razliku od prethodnih, u masovnom uništenju 2021. nalazi i koji tračak optimizma. U njenoj komediji, naime, ljudima je rečeno da im je ostalo svega tri tjedna života na Zemlji, kada će ih pogoditi asteroid Matilda, nakon čega glavni junak Dodge (Steve Carell), suočen sa sigurnom smrću, odlučuje taj period iskoristiti kako bi pronašao staru srednjoškolsku ljubav. Na putovanje kreće s osebujnom susjedom Penny (Keira Knightley) i svoje zadnje dane provode pronalazeći utjehu jedno u drugome. Iako gorkoslatka, sugestija je korisna za sačuvati zdrav razum u sve češćim nam kriznim situacijama: Bez obzira kako mračna vremena bila, imamo (barem) jedni druge.