višestoljetna tradicija

[FOTO] Svečanim polaganjem kamena temeljca započela je izgradnja 'Kuće halubajskega zvončara' u Viškovu. Doznali smo kako će izgledati muzejski postav i što o svemu misli najstariji zvončar u kraju

31.10.2021 u 14:13

Bionic
Reading

Izgradnja Kuće je, kažu nam Halubajci, od izuzetne kulturne i turističke važnosti, pogotovo s obzirom na UNESCO-ovu baštinu kojoj će biti posvećena. Njezino otvaranje najavljeno je za 2023. godinu

Na dan 9. listopada, u Općini Viškovo održana je svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju 'Kuće halubajskega zvončara'.

Događanju su prisustvovali Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo, Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Braut, zamjenik župana Primorsko-goranske županije, Davor Trupković, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija i Damir Host, predsjednik Udruge Halubajski zvončari.

'Značaj koji zvončari imaju u tradiciji našeg kraja teško je riječima opisati. Oni su identitet našega kraja. Kuća halubajskega zvončara bit će mjesto gdje ćemo čuvati višestoljetnu bogatu tradiciju naših zvončara, ali i održati je živom tijekom cijele godine. Osim stalnog muzejskog postava koji će prezentirati povijest, običaje i tradiciju zvončara i ovoga kraja, u sklopu Kuće planirani su prostori u kojima će se moći održavati galerijske, kulturne, edukativne, zabavne, gastronomske i ugostiteljske priredbe, ali i stručni i znanstveni skupovi. Time će Kuća postati neizostavna točka na mapi događanja ovog kraja i mjesto razmjena ideja te jedinstveno mjesto susreta,' poručila je prilikom polaganja kamena temeljca Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo, dodajući kako su halubajski zvončari čuvari tradicije, običaja i identiteta Halubja i Kastavštine, a njihov 'Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine' jedinstveno je kulturno dobro upisano na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Kao trajnu uspomenu na svečanost polaganja kamena temeljca i simboličnu poruku budućim generacijama o očuvanju tradicije i baštine Halubja i Kastavštine, načelnica Udović i predstavnici Halubajskih zvončara u mali zvonac stavili su i bačuku (zvončarska toljaga), facol (zvončarska crvena marama), USB s dokumentacijom o projektu i pismo napisano budućim generacijama. Zvonac će također biti dio postave Kuće halubajskega zvončara.

Posebnost 'Kuće halubajskega zvončara', kažu nam iz Općine Viškovo, očituje se u jedinstvenoj prilici u kojoj će se na jednom mjestu prikazati ne samo tradicija zvončara nego čak četiri nematerijalne kulturne baštine prepoznate na svjetskom nivou. Naime, Općina Viškovo je prostor na kojem se na poseban način sljubljuju četiri dobra upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva: 1) Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine, 2) Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, 3) Umijeće suhozidne gradnje i 4) Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.

Inače, izgradnja 'Kuće halubajskega zvončara' dio je integriranog projekta 'Povežimo se baštinom' u kojem se gradovima i općinama, koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka, putem ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja) dodjeljuje 36,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Jedini novi objekt koji će se graditi je 'Kuća halubajskega zvončara' za koju je iz Urbane aglomeracije Rijeka Viškovu dodijeljeno nešto manje od 8 milijuna kuna.

O projektu smo porazgovarali s Direktoricom Turističke zajednice Općine Viškovo Marinom Jurić, koja za tportal iznosi detalje o muzejskom postavu Kuće čije rendere također donosimo u nastavku.

Zašto mislite da je važno podići 'Kuću halubajskega zvončara', što će ona donijeti vašem kraju?

Na području Općine Viškovo svoj dom pronalaze čak četiri nematerijalna dobra uvrštena na UNESCO-ovu listu, a kulturna baština je neprocjenjiv resurs. Upravo će u 'Kući halubajskega zvončara' to visokovrijedno nematerijalno kulturno dobro pronaći svoj trajni dom i živjeti kroz cijelu godinu, te će biti sačuvano za generacije koje dolaze. Stoga je njezina izgradnja, obzirom na bogatstvo dobara, od izuzetne kulturne važnosti, a UNESCO-ova baština odličan je potencijal za razvoj kulturnog turizma. Izgradnjom te kuće Viškovo dobiva jedinstveni objekt gdje će se na inovativan i moderan način predstaviti tradicija i baština našega kraja, a u cilju očuvanja i podizanja atraktivnosti. Kroz cjelogodišnje kulturne, zabavne i edukativne sadržaje, inovativan pristup građi i interakciju s posjetiteljima stvoriti će se atraktivan kulturno-turistički proizvod usmjeren širokom spektru korisnika. Kuća će pružiti savršenu priliku za pozicioniranje i isticanje na kulturnoj pozornici svijeta te stvaranje kulturnog ambijenta s nizom kulturno-umjetničkih aktivnosti i programa.

Obzirom na sve veću potražnju za turističko-kulturnim sadržajima, vjerujemo da će Kuća biti zanimljiva jednodnevnim posjetiteljima, kao i turistima koji borave na širem prostoru regije uz generiranje turističkih posjeta tijekom cijele godine, ali i za organiziranje stručnih edukativnih programa.

Što će sve posjetitelji moći vidjeti u Kući, kako će ona biti organizirana?

Kuće će imati višestruku namjenu. U Centru za posjetitelje stalni muzejski postav će na zanimljiv način interpretirati i prezentirati povijest i tradiciju Halubajskih zvončara, običaje, baštinu i nekadašnji način življenja u našem kraju. Izložba stalnog muzejskog postava biti će podijeljena u nekoliko dijelova. Na prostoru prvog kata planira se postav 'Zvončari i priroda' koji bi upoznavao posjetitelje s nekadašnjim načinom života i vjerovanjima, opremom, ophodom i rutom Halubajskih zvončara. Postav 'Zvončar i društvo' biti će smješten u prostoru prizemlja te će kroz jedinstvenu interakciju s posjetiteljima predstaviti sudionike zvončarskog ophoda i pusne običaje.

Osim muzejskog postava, sadržaj Kuće obogatit će se edukativnim programima, kao i kulturnim, zabavnim, gastronomskim te znanstvenim i stručnim događanjima koji će se odvijati u za to predviđenim prostorima . U sklopu Kuće smjestiti će se i dječje igralište, ugostiteljski objekt s terasom, suvenirnica, kutak za istraživanje, a planira se i izgradnja Parka skulptura koji bi obogatio eksterijer Kuće likovima iz lokalnih legendi i vjerovanja. Lokalno stanovništvo, posjetitelji i turisti, djeca i studenti – svi će moći sudjelovati u cjelogodišnjim aktivnostima, radionicama, predavanjima i prezentacijama vezanim uz običaje zvončara i Viškova. Uz upoznavanje našeg kraja i običaja, posjetitelji će imati priliku uživati u prekrasno uređenom okolišu te bogatoj gastronomskoj ponudi autohtonih jela ovoga kraja.

  • +13
Renderi Kuće halubajskega zvončara Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Kada je predviđeno da Kuća bude otvorena za posjetitelje?

Radovi na izgradnji Kuće započeli su u kolovozu 2021. godine, a ovu prvu fazu realizacije projekta obilježili smo svečanim polaganjem kamena temeljca. Izgled Kuće oblikovan je prema visokim tehnološkim i estetskim standardima, a primijeniti će se i tradicijski elementi gradnje kako bi se postigla usklađenost s krajolikom. Otvorenje Kuće halubajskega zvončara predviđa se u prvoj polovici 2023. godine.

  • +8
Zvončari u Rijeci Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic

Milivoj Jurčić (80) najstariji je zvončar u kraju pa smo, logično, htjeli i od njega čuti što misli o projektu Kuće posvećene tradiciji u kojoj sudjeluje već desetljećima. Jurčić je, razumije se, prisustvovao i polaganju kamena temeljca, a njegove odgovore donosimo na autohtonoj čakavici specifičnoj za Halubajske zvončare i cijeli taj kraj. U redakciji kulture tportala zalažemo se za prihvaćanje dijalekata u javnom prostoru i smatramo da za njih mjesta treba postojati.

Gospodine Jurčić, kada ste prvi put na sebe obukli prepoznatljivu uniformu Halubajskog zvončara, i kako ste se tada osjećali?

Nakon odsluženog vojnog roka, na nagovor prijatelja Borisa Juretića-Carića, krenul san va kumpaniju halubajskeh zvončari negde 1962. ili 1963. leta. To mi je bila čast i ponos da buden med teh 15 judi,ki su držali do tega običaja.

Što se za Halubajske zvončare promijenilo u tom dugom periodu?

Promenilo se je jako puno. Broj člani je se više rastal, a z vremenon su se priključila i deca, tako da je društvo se više postalo prepoznatljivo va svojemu kraju, a i šire. Na različitem gostovanjeh širon naše zemlje, a i va inozemstvu i vavek smo bili jako lepo dočekani i ugošćeni. Za mane je bit član društva čast i zadovoljstvo da se nastavlja tradicija ovega kraja.

Plaše li se djeca u vašem kraju zvončara, ili imaju neki drugi odnos prema njima?

Ima dve grupe dece. Ona ka su od mićeh va temu i to prihvaćaju kao svoj običaj i ona druga kemi je to se novo i nepoznato, ali nakon nekega vremena prihvaćaju taj običaj.

Možete li predočiti kako se danas osjećate kad odjenete tu uniformu koju ste nosili toliko mnogo puta?

Sretan i ponosan kao i prvi put, ali sa prisutnim emocijama kad se spametin seh prijatelji s kemi smo skupa zvonili i zabavljali se, a više nisu s nami.

Zašto mislite da je važno dobiti Kuću halubajskega zvončara u vašem kraju?

Tradicija je važna za prepoznatljivost ovega kraja i običaja oveh judi i treba ju nastavit. Kuća Halubajskega zvončara dat će još jednu prepoznatljivost tradicije i kulture ovega kraja na ponos seh našeg judi, a i priliku da se i ostali upoznaju sa našemi običaji. To će bit mesto okupljanja budućeh naraštaji Halubajskeh zvončari.