NA AUKCIJAMA

[FOTO] Ovo je deset umjetnina koje su 2020. prodane za najviše cifre

20.12.2020 u 14:56

Bionic
Reading

U burnoj 2020. velike aukcijske kuće morale su se brzo prilagoditi pandemijskom poslovanju i virtualno organizirati svoje megaaukcije. No kakvi su rezultati toga novog normalnog, koliko je dubok trag ostavio virus u svijetu kolekcionara? Donosimo deset najskuplje prodanih umjetnina u koronagodini

Ni ova krajnje neobična, burna 2020. onima najbogatijima na svijetu nije bila neka prepreka u trošenju velikog novca na umjetnine, navodi ArtNet, no kad se pogledaju top cijene postignute na megaaukcijama, situacija je ipak lošija u odnosu na lani. U 2019. tako je devet od deset najskuplje prodanih djela na dražbama išlo preko 50 milijuna američkih dolara, a deseto, slika Davida Hockneyja, bilo je svega mrvicu ispod te crte. Ove godine crtu od 50 milijuna dolara prešle su svega dvije umjetnine. Doduše, prošle godine u top deset bilo je dosta klasičnih, 'provjerenih' imena, poput najskuplje prodanog Moneta, čiji su 'Stogovi sijena' u Sotheby'su otišli za 110,7 milijuna dolara dok 2020. i po tome izgleda poprilično drukčije.

10. Barnett Newman, 'Onement V' (1952.)

Američki slikar i kipar Barnett Newman, preminuo 1970., bio je poznat po velikim monokromnim platnima intenzivnih boja. Na velikoj aukciji 'One' u Christie'su u srpnju 2020. nudilo se njegovo platno duboke plave s 'patentnim zatvaračem' po sredini, motivom koji je umjetnik razvio 1940-ih. Njegov 'Onement V' iz 1952. jedan je od šest koje je dovršio, a prodan je za 30,9 milijuna američkih dolara ponuditelju koji se javio telefonom. Umjetnikov 'Onement VI' iz 1953., inače, 2013. je prodan u njujorškom Sotheby'su za 43,8 milijuna dolara, a iste godine njegovo 'Anino svjetlo' iz 1968. privatno je otišlo za nevjerojatnih 105,7 milijuna dolara.

9. Brice Marden, 'Complements' (2004. – 2007.)

Nekoć dio kolekcije američkog financijera i kolekcionara Donalda Marrona, koji je umro krajem 2019., apstrakcija 'Complements', još jednog američkog umjetnika, 81-godišnjeg Bricea Mardena, prodana je na istoj Christie'sovoj aukciji u srpnju, 'One', za 30,9 milijuna američkih dolara. Time je oboren aukcijski rekord za ovoga majstora minimalizma. U 2019. drugi je njegov rad, prugasto platno broj 2, u Sotheby'su prodano za 10,9 milijuna američkih dolara.

8. Mark Rothko, 'Bez naziva' (1967.)

Rhotkovo djelo iz 1967. bilo je najavljivano kao jedan od vrhunaca Christie'sove aukcije u New Yorku u listopadu, s najnižom procijenjenom cijenom od 30 milijuna američkih dolara. Sliku nastalu u ključnom periodu stvaralaštva čuvenog američkog apstraktnog slikara letonskog podrijetla prodavao je milijarder Ronald Perelman, vlasnik Revlona, koji ju je kupio privatno 2002. Rothko je na koncu otišao za 'svega' 31,3 milijuna američkih dolara. Perelman je, inače, godinama na popisima najvećih kolekcionara, ali se ove godine rastao od niza svojih voljenih umjetnina, poput Matissea, Miróa, Richtera i Giacomettija, čije je dvije skulpture prodao privatno, jednu za najmanje 90 milijuna dolara. Sveukupno je, šuška se, Perelman od početka pandemije prodao umjetnina u vrijednosti od 350 milijuna američkih dolara, navodi Artnews.

T-Rex od 32 milijuna dolara

Kuriozitet godine, koji se ponegdje ugurao na popis najskuplje prodanih predmeta na aukcijama 2020., a negdje ne, svakako je Stan, ogroman, 67 milijuna godina star kostur Tyrannosaurusa rexa, koji je Christie's u listopadu ponudio uz impresioniste te majstore moderne i suvremene umjetnosti. Nadmetanje je trajalo deset minuta i T-Rex je prodan za 32 milijuna dolara, što je daleko više od 8,4 milijuna, koliko je dano za T-Rexa iz Sotheby'sa 1997., imena Sue. 
 

7. Sanyu, 'Četiri akta' (1950-e)

Kinesko-francuski slikar Sanyu za života je uglavnom bio nezamijećen, živio je u Parizu u siromaštvu do smrti 1966., no danas slovi za 'kineskog Matissea' i jedan je od najtraženijih na azijskom tržištu umjetnina. Njegova četiri akta u umjetnikovu prepoznatljivom stilu prodana su za 33,3 milijuna američkih dolara u srpnju na aukciji Sotheby'sa u Hong Kongu, nakon desetominutnog nadmetanja kolekcionara.

6. Cy Twombly, 'Bez naziva' (Bolsena) (1969.)

Uz spomenutog Rothka iz 1967., i slika 'Bez naziva' povučenog, gotovo pa mitskog američkog slikara Cya Twomblyja potječe iz Perelmanove zbirke, a prodavala se na aukciji Sotheby'sa u New Yorku u listopadu. Procjene su bile između 35 i 50 milijuna američkih dolara jer se radi o djelu iz serije nastale nakon svemirske misije Apollo 11 u Rimu (u kojem je Twombly živio od 1957. do smrti 2011.), jednoj od 14 velikih slika koje na blijedoj pozadini pokazuju raspodične linije i šarene piktograme, a koje se uglavnom nalaze u zbirkama svjetskih muzeja. Ova je 'Bolsena' prodana za opet neočekivano niskih 38,7 milijuna američkih dolara. Twomblyjeva slika 'Bez naziva' (New York City) iz 1968., primjerice, na Sotheby'sovoj aukciji u New Yorku 2015. prodana je za 70,5 milijuna dolara.

5. David Hockney, 'Kanjon Nichols' (1980.)

Aukcijska kuća Phillips početkom prosinca na dražbi suvremene umjetnosti u New Yorku prodala je ukupno 134,6 milijuna američkih dolara, a među hitovima večeri bio je i britanski umjetnik David Hockney, odnosno njegovo veliko platno 'Kanjon Nichols'. Čuveni britanski umjetnik na njemu je pokazao krajolik blizu svoga nekadašnjeg doma u Kaliforniji, a minimalna očekivana cijena bila je 35 milijuna dolara. Prodan je za 41 milijun američkih dolara.

4. Ren Renfa, 'Pet pijanih prinčeva vraćaju se na konjima' (13. –14. stoljeće)

Kineski svitak u boji, koji prikazuje pet pijanih prinčeva-konjanika, prodavao se u listopadu u Hong Kongu na aukciji Sotheby'sa i potaknuo je nadmetanje u trajanju od 75 minuta. Za 700 godina staru sliku kineskog slikara i vladinog dužnosnika iz vremena dinastije Yuan, Ren Renfe, bilo je više od 100 ponuda, a prodana je za 41,8 milijuna američkih dolara. Kupio ga je Liu Yiqian, vlasnik Long Museuma u Šangaju.

3. Roy Lichtenstein, 'Akt s veselom slikom' (1994.)

Još jedan hit srpanjske Christie'sove aukcije 'One', koja je na koncu ostvarila ukupnu prodaju od 420 milijuna dolara, jedan je od aktova američkog majstora pop arta Royja Lichtensteina iz serije radova u kojima se 1990-ih vratio motivu ženskog akta i svojim točkicama Ben-Day. Nakon dugotrajnog nadmetanja 'Akt s veselom slikom' kupio je kolekcionar iz Azije za 46,2 milijuna američkih dolara.

2. Wu Bin, 'Dest pogleda na stijenu u Lingbiju' (oko 1610.)

U listopadu je u Pekingu aukcijska kuća Poly ponudila rijedak kineski svitak iz doba dinastije Ming, deset odvojenih pogleda na stijenu u Lingbiju u provinciji Anhui. Djelo je potaknulo žestoko nadmetanje u trajanju od gotovo sat vremena, a na koncu je otišlo za 76,6 milijuna američkih dolara, što ga čini najskupljom kineskom klasičnom slikom prodanom na dražbi.

Museum's exhibition shows lives of ancient 'rockaholics' China Daily, September 30, 2020 Part of Ming Dynasty painter...

Posted by Chinese Culture on Saturday, October 3, 2020

1. Francis Bacon, 'Triptih inspiriran Eshilovom Orestijom' (1981.)

Ovogodišnji rekorder, monumentalni Baconov triptih, prodan je u lipnju na aukciji Sotheby'sa za 84,5 milijuna američkih dolara. Rad nadahnut Eshilovom 'Orestijom', trilogijom starogrčkih tragedija iz 5. stoljeća, bio je u kolekciji norveškog milijardera Hansa Rasmusa Astrupa. On ga je pak kupio 1987. i ovo je bio prvi put da 'Triptih' ide na dražbu. Baconov najprodavaniji rad dosad inače je 'Tri studije Luciana Freuda', prodan za 142,4 milijuna 2013.

  • +8
Najskuplje prodane umjetnine na aukcijama 2020. Izvor: Profimedia / Autor: Guy Bell / Shutterstock Editorial / Profimedia