PROJEKT HDLU-A

[FOTO] 'Horizont slobode': Pogledajte kako su umjetnici unijeli novi život u hrvatske kaznionice i zatvore

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 13.10.2020 13:20
  • Objavljeno 13.10.2020 u 13:20
Rade Tee Jurišić, 'Posjet'

Rade Tee Jurišić, 'Posjet'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivo Kosanović

U svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora u okviru projekta 'Horizont slobode' sedam umjetnika, članova HDLU, izvelo je likovne intervencije u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu: Miron Milić, Goran Rakić, Mario Romoda, Ivo Kosanović, Tea Jurišić, Agata Lučić i Melinda Šefčić.

Projekt Horizont slobode, autorice i koordinatorice Melinde Šefčić, kojega provodi Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a financira Ministarstvo pravosuđa, počeo je krajem 2019. Zbog koronavirusa rad je prekinut u trećem mjesecu pa se sve do polovice kolovoza radilo na pokretanju aktivnosti vezanih za izvođenje pet likovnih intervencija u Kaznionici u Glini te dvije u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu. One u Glini izveli su Tea Jurišić, Melinda Šefčić, Miron Milić, Goran Rakić i Ivo Kosanović, a one u Zatvorskoj bolnici Agata Lučić i Mario Romoda.

  • +44
  • +41

Horizont slobode

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivo Kosanović

Ovogodišnji projekt uključio je oslikavanje isključivo vanjskih zidova koji omeđuju prostor s unutarnje strane. Rad sa zatvorenicima nije bio moguć zbog epidemioloških razloga, te je ta aktivnost ove godine morala izostati, kažu iz HDLU-a.

Projekt 'Horizont slobode' uključuje i istraživačku komponentu, koja se izvodi u suradnji s Anitom Jandrić Nišević, a čija prezentacija, kao i prezentacija projektnog kataloga, slijedi u prosincu 2020.

Ovo je treći projekt koji HDLU provodi u prostorima Kaznionica u Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom pravosuđa te se ova suradnja planira nastaviti. 'Upravo dosadašnja realizacija projekata u Kaznionici u Požegi, Zatvoru u Zagrebu, Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu potvrđuju valjanost postavljenih ciljeva i doprinos rezultata provedenih projekata. Upravo tako ističemo da umjetnost uistinu ima transformativnu moć - ona doprinosi stvaranju nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline te stvaranju uvjeta za rast i razvoj svjesnosti, odgovornosti, razvoj suosjećajnosti ljudi u zatvoru; razvoj vještina i mogućnosti življenja smislenijeg i produktivnijeg života zatvorenika', kažu iz HDLU-a. 

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!