'NEPRAKTIČNI I UVREDLJIVI PREDMETI'

[FOTO] Banksy u Londonu otvorio trgovinu, ali samo na dva tjedna

02.10.2019 u 13:21

Bionic
Reading

Pod nazivom Gross Domestic Products, trgovina koju je Banksy otvorio 1. listopada u Croydonu u Londonu, nudi, među ostalim, disko kuglu izrađenu od policijske kacige korištene u prosvjedima, pancirku s Union Jackom, dječji krevetić iznad kojega je hrpa nadzornih kamera i nadgrobni spomenik na kojemu piše: 'Došli ste do svoje destinacije'

Ususret aukciji u Sotheby'su, koja se održava u četvrtak, a na kojoj bi njegov rad mogao biti prodan za rekordnu cifru, street artist Banksy u Londonu je otvorio trgovinu, piše Guardian.

U njegovu stilu, Gross Domestic Product misteriozno je niknula u Croydonu na mjestu nekadašnje prodavaonice tepiha, a radit će samo iduća dva tjedna, mada nikad neće otvoriti svoja vrata. Sva će se prodaja, naime, obavljati online.

Umjetnik je rekao kako ga je motivirao 'vjerojatno najmanje poetičan razlog zbog kojeg bi itko ikad radio ikakvu umjetnost' - spor oko trademarka.

  • +11
Banksyjeva trgovina u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Aaron Chown / Press Association / Profimedia

'Tvrtka koja proizvodi čestitke spori se sa mnom oko zaštitnog znaka koji koristim u svojoj umjetnosti', naveo je u priopćenju te dodao: 'Pokušavaju preuzeti moje ime kako bi legalno mogli prodavati svoju lažnu robu s potpisom Banksyja.'

Rekao je i kako vjeruje da je tvrtka 'mislila zaraditi jer je imala ideju' da se neće pojaviti na sudu kako bi se branio.

Namjera mu je zato prodavati čitav niz predmeta, koje opisuje 'nepraktičnima i uvredljivima', a među njima su disko kugle napravljene od korištenih policijskih kaciga. Tu je i jastuk za sofu, na kojemu piše kako je život prekratak da bi slušao savjete od jastuka, te nadgrobna ploča s natpisom: 'Došli ste do svoje destinacije.'

Mark Stephens, odvjetnik koji se bavi zaštitom autorskih prava, Banksyjev slučaj naziva 'istinski suludim'.

'Banksy je u teškoj poziciji', tvrdi. 'Sam ne proizvodi svoju liniju proizvoda, a zakon je veoma jasan - ako nositelj zaštitnog znaka ne koristi taj znak, on se može prenijeti onome tko će to htjeti učiniti.' Stephens je stoga predložio umjetniku da pokrene vlastitu liniju proizvoda i otvori trgovinu kako bi riješio problem.

Među predmetima koje nudi čuveni britanski umjetnik su i dječja igračka, brojalica, u kojoj u kamion treba ukrcavati drvene figure migranata, potom sat s Banksyjevom čuvenom ilustracijom štakora i torbica napravljena od cigle.

Banksyjeva slika 'Devolved Parliament' ide na aukciju u Sotheby's ovog četvrtka i očekuje se da će se prodati za 1,2 milijuna do dva milijuna funti. Prije otprilike godinu dana, također u Sotheby'su, njegova 'Djevojka s balonom' prodana je za 1,4 milijuna funti, nakon čega se samouništila skliznuvši kroz rezač papira skriven u okviru, a koji je platno iz 2006. pretvorio u trakice.