REKONSTRUKCIJA I REVITALIZACIJA

Fortifikacija Starog grada Čakovca postat će Muzej nematerijalne baštine

  • Autor: T. B./Hina
  • Zadnja izmjena 03.10.2019 20:58
  • Objavljeno 03.10.2019 u 20:58
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

Kompleks Starog grada Čakovca zaštićeno je kulturno dobro od nacionalnog značaja, a njegova fortifikacija postat će Muzej nematerijalne baštine

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovca koja će postati Muzej nematerijalne kulturne baštine kapitalni je projekt za kulturu i turistički razvoj Međimurske županije pa je gradilište u četvrtak obišao i međimurski župan Matija Posavec.

Kompleks Starog grada Čakovca, čiji je dio i fortifikacija, zaštićeno je kulturno dobro od nacionalnog značaja, projekt rekonstrukcije i revitalizacije vrijedan je 45 milijuna kuna, a iz EU fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., prihvatljivi troškovi su 34,7 milijuna kuna.

Trenutno se obnavlja fortifikacija bruto površine 2.426 metara četvornih i rekonstruira barokna zgrade iz 18. stoljeća gdje su pred završetkom građevinski radovi i priprema se postavljanje fasade. U tijeku je i sanacija zida bedema od opeke i izvođenje instalacija.

Župan Posavec je nakon obilaska fortifikacije najavio da će u suvremenom muzeju nematerijalne baštine -Riznici Međimurja- biti predstavljena vrijedna nematerijalna kulturna baština Međimurja kroz devet muzejskih jedinica.

‘U gornjem dijelu bit će zaštićena kulturna dobra Međimurja - vjerovanja, mitovi i legende, a u prizemlju gdje su ćelije i prostor manjeg bastiona prezentirat će se presjek nastanka utvrde’, rekao je Posavec.

Uz klasični muzejski postav, planirani su moderni digitalni prikazi poput 3D mappinga, holograma i multimedijskih efekata.

Glavni korisnik i investitor je Međimurska županija, a projektni partneri su Muzej Međimurja iz Čakovca, međimurska Turistička zajednica i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, koja vodi projekt.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!