od 31. siječnja do 2. veljače

'Filmske mutacije' u Kinoteku donose retrospektivu Sanje Iveković i tematski program posvećen Amosu Vogelu

01.02.2022 u 09:16

Bionic
Reading

Kako je najavljeno, program uključuje pregršt kultnih, antologijskih i rijetko prikazivanih naslova, a ulaz na sve projekcije je besplatan

Zagrebačko kino Kinoteka ugostit će od 31. siječnja do 2. veljače 15. izdanje Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma, uz retrospektivu radova Sanje Iveković i tematski program posvećen Amosu Vogelu, filmskom vizionaru, autoru knjige "Film kao subverzivna umjetnost".

Kako je najavljeno, program uključuje pregršt kultnih, antologijskih i rijetko prikazivanih naslova, a ulaz na sve projekcije je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni.

Program Dolazeće atrakcije posvećen tehničkim inovacijama koje uvelike unaprjeđuju iskustvo gledanja filma, a da ih ne primjećujemo ili ih uzimamo zdravo za gotovo, u ovom će tjednu predstaviti filmsku bajku "Bagdadski lopov", inspiriranu pričom iz Tisuću i jedne noći.

Taj film iz 1940. godine prvi je iskoristio obojanu pozadinu da protagoniste raskošne priče o intrigama i ljubavi s lakoćom proveze stvarnim i izmaštanim svjetovima.

U istom programu je i "Kako se udati za milijunaša" (1953.), romantična komedija s Marilyn Monroe, Betty Grable i Lauren Bacall o ljubavnim putešestvijama solo djevojaka u New Yorku pedesetih. Riječ je o jednom od prvih filmova snimljenom u formatu CinemaScope koji su filmski studiji uveli kako bi velikim ekranom i slikom proširenom s lijeve i desne strane konkurirali sve popularnijim televizijskim ekranima. Format se najčešće koristi u spektaklima, ali i onima koji žele maksimalno iskoristiti izražajnost krajolika, veduta ili uopće prostora.

Tjedan će zaključiti "Čarobnjak iz Oza" (1939.), klasik Viktora Fleminga i jedan od prvih dugometražnih filmova u koloru koji je, napominje se u najavi, pokazao da boja u filmu može djelovati i realistično i dovoljno magično da gledatelje transponira u svijet njegova začaranog platna.

Noviteti

Među ovotjednim novitetima na repertoar stiže "Najgora osoba na svijetu", novi film norveškog redatelja Joachima Triera, poznatog po filmovima "Oslo, 31. kolovoza" (2011), "Glasnije od bombi" (2015) i "Thelma" (2017).

Ta filmska pričao o neodlučnoj djevojci čiji se život mijenja nakon što upozna 15 godina starijeg muškarca premijerno je prikazana u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojila nagradu za scenarij, a jedan je od vodećih kandidata za nominaciju za Oscara u kategoriji stranog filma.

Iz Kinoteke podsjećaju kako je kritika Trierov film prozvala "instant-klasikom“, hvaleći njegovo osvježavanje konvencija romantične komedije, razigranu kombinaciju humora i drame te nastup Renate Reinsve u glavnoj ulozi.

Od novijih filmova prikazat će se atmosferični psihološki triler "Ulica noćnih mora" Guillerma del Tora te Zlatnim medvjedom nagrađena crna komedija "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" Radua Judea.

Matineja donosi nastavak popularnog filma "Moja čudovišna obitelj" o pustolovinama Wishboneovih, obitelji monstruma. Nakon nedaća iz prvoga dijela oni žive običnim i mirnim životima, no u život im se upetljaju lovci na čudovišta, pa se ponovno pretvaraju u vampira, Frankensteinovo čudovište, mumiju i vukodlaka. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.