ALEX HOLMES

Filmska poslastica: Sve je spremno za premijeru filma 'Jedriličarke s broda Maiden'

21.10.2020 u 13:18

Bionic
Reading

Film "Jedriličarke s broda Maiden" britanskog redatelja Alexa Holmesa, biografskog dokumentarca o prvoj ženskoj posadi koja je uspjela preploviti svijet u jedriličarskoj utrci Whitbread, u srijedu ima premijernu projekciju u zagrebačkom Dokukinu KIC, nakon čega kreće u kino distribuciju

Whitbread utrka dotad je bila rezervirana isključivo za muškarce i te 1989. godine nitko nije očekivao da će ju ženska posada Maidena uspjeti završiti. Dvanaesteročlana posada na čelu s buntovnom Tracy Edwards dokazala je suprotno i to nakon devet mjeseci i 33 nautičke milje od britanskog Southamptona preko Južnog pola i nazad.

Glavna skiperica Maidena i kreatorica poduhvata već je nekoliko godina ranije preplovila svijet u istoj utrci, ali tada tek u ulozi brodske kuharice. Na putu prema ispunjenju svog sna nailazila je samo na prepreke, bez financijske i druge podrške, a nije pomoglo ni seksističko izvještavanje tadašnjih medija. Misija je spašena financijskom intervencijom jordanskog kralja.

Kako se ističe distributer, Restart Label, svu težinu ovog poduhvata i euforiju uspjeha, redatelj Alex Holmes prenio je na iznimno uzbudljiv i dirljiv način.

"Struktura dokumentarca oslanja se prvenstveno na dragocjen arhivski materijal (dramatične brodske snimke s Maidena i onodobni medijski izvještaji) te recentne razgovore s protagonisticama snimljene trideset godina kasnije. Film se gleda netremice, čak i ako o jedrenju ne znamo ništa", napominje se.

Premijerno prikazan u Torontu, te nakon toga Sundance Film Festivalu te brojnim drugim festivalima diljem svijeta, film je hvalila i kritika i publika.