BLAMAŽE OSKAROVACA

Filmovi iz protekle godine koje su kritičari brutalno sasjekli

11.01.2017 u 08:40

Bionic
Reading

Protekla godina donijela je niz izvrsnih filmova, o kojima će biti mnogo govora u sljedećim mjesecima zbog nadolazećih Oscara, no kao i svake godine, bilo je naslova koje su kritičari - većinom argumentirano - brutalno sasjekli. Portal Metacritic, koji agregira ocjene filmskih kritičara, napravio je listu filmova koje su američki kritičari najlošije ocijenili u 2016. godini, a među njima se nalaze predstavnici svih žanrova

Početak godine uvijek je dobra prilika za svođenje računa u odnosu na proteklu, pa ne čudi što se sastavljaju razne top liste i hvale najbolja umjetnička ostvarenja. To vrijedi i za sedmu umjetnost, koja je u 2016. imala dobru godinu. Premijerno je prikazan niz filmova koji već sada pretendiraju na klasike, a zahuktava se i zanimljiva oskarovska utrka.

No sada je i posljednja prilika prisjetiti se filmova iz 2016. koji su već počeli padati u vječni zaborav, onih koji su ocijenjeni kao najgori i najdosadniji, na kojima su kritičari oštrili pera i nisu štedjeli etikete poput 'promašaj' i 'blamaža'. Kako bismo mogli cijeniti najbolje, ne smijemo zaboraviti ni na najgore, barem po filmskim kritikama koje je agregirao portal Metacritic



Dinesh D’Souza
je američka verzija Jakova Sedlara, a njegov politički dokumentarac ‘Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party’, uradak pun izmišljotina koji je zapravo osmišljen kao propaganda u korist republikanaca, jedan je od najgore ocijenjenih filmova 2016. godine. Od mogućih 100 bodova na Metacriticu, ‘Hillary’s America’ ima tek dva, što znači da film nije imao ni jednu jedinu pozitivnu kritiku.

Na drugom mjestu sa sedam bodova je komedija ‘Is That a Gun In Your Poocket?’, a na trećem zasigurno najveća mrlja na karijeri oskarovaca Kevina Spaceyja i Christophera Walkena, koji su se izblamirali u ‘Nine Lives’.

Riječ je o bizarnoj, ali predvidljivoj komediji u kojoj Spacey glumi beskrupuloznog biznismena koji podsjeća na Donalda Trumpa, a postaje zarobljen u tijelu obiteljske mačke. Da, Kevin Spacey glumi mačku u ovom i kritičarski i komercijalno pokopanom filmu, koji je na Metacriticovoj listi od mogućih 100 dobio tek 11 bodova. Taj rezultat svjedoči i koliko je propao režiser ovog flopa Barry Sonnenfeld, nekad poznat po hitovima ‘Uhvatite Maloga’ i ‘Ljudima u crnom’.


Remake horora ‘Cabin Fever’ također se nikome nije svidio (14 bodova), a ni mozaična drama ‘Majčin dan’, posljednji film legendarnog štancera Garryja Marshalla (’Zgodna žena’), čiji nategnut i pun klišeja scenarij nije mogla spasiti ni izvrsna glumačka ekipa predvođena Julijom Roberts. ‘Majčin dan’ je na petom mjestu Metacriticove liste najgorih filmova s 18 bodova.

Na šestom mjestu je još jedno blamiranje glumačke legende i oskarovca, ovaj put Roberta De Nira, koji je bio seksualno nabrijani djedica u vulgarnoj komediji ‘Dirty Grandpa’. Bod više ima još jedan remake horora, francuskog ‘Martyrs’, čija je američka verzija izostavila sve što je original učinilo kultnim favoritom. Na osmom mjestu s 21 bodom je animirani film ‘Norm of the North’, dok je deveti derivativni triler ‘Shut In’ s Naomi Watts, u kojem glumi ženu koja ne smije izaći iz kuće.

Deseti najgori film godine po mišljenju kritičara je religijska drama ‘God’s Not Dead 2’, nastavak jednako loše ocijenjenog kršćanskog hita iz 2014. Glavna glumica je bivša televizijska ‘vještica tinejdžerka’ Melissa Joan Hart, a nastupa u ulozi srednjoškolske profesorice koja završava na sudu jer s učenicima razgovara o Isusu.

No s 22 boda ‘God’s Not Dead’ dijeli deseto mjesto s propalom teen akcijom ‘Max Steele’, komedijom ‘Search Party’ i novim proizvodom Adama Sandlera za Netflix, recikliranom i umornom komedijom ‘The Do-Over’.

Za kraj treba dodati da su kritičari sasjekli i nove filmove Kevina Smitha (‘Yoga Hosers’) i Gusa Van Santa (‘Sea of Trees’) - oba imaju tek 23 boda od 100 na Metacriticu - ali i podsjetiti da su ovo najgori od najgorih u zapravo odličnoj filmskoj godini.