S ONE STRANE

Film Zrinka Ogreste u kinima Beneluxa

19.01.2017 u 22:07

Bionic
Reading

Film 'S one strane' Zrinka Ogreste, nakon niza međunarodnih filmskih festivala i uoči prikazivanja na Hrvatskoj televiziji, od četvrtka kreće u redovitu kinodistribuciju u zemljama Beneluxa gdje je već dobio pozitivne kritike

U tekstu 'Skrivena prošlost dovodi do hitchcockijanske neizvjesnosti' nizozemski portal Nrc.nl Ogrestin film opisuje kao 'redateljevu vjernu metafora onoga što ima za reći o svojoj zemlji', portal Filmtotaal piše kako je film trebao ući u uži izbor za 89. nagradu Oscar u kategoriji stranih filmova i ističe sjajnu ulogu Ksenije Marinković, dok portal Het Parool kraj te 'snažne psihološke drame' opisuje 'iznenađujućim, ali ne i nevjerojatnim', izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Ogresta je zadovoljan što se nakon prošlogodišnje svjetske premijere i nagrade na festivalu u Berlinu filmu otvorila široka vidljivost u svijetu - već je prikazan i nagrađivan na više od pedeset relevantnih svjetskih festivala, a međunarodna kinodistribucija omogućila mu je susret s brojnom redovitom europskom kino publikom.

'U trenutku dok proživljavam beskrupulozne prozivke, optužbe i laži vezane uz legalnost nastanka ovoga filma, ne mogu imati veću satisfakciju od ovakve. Raduje me što sam sa svojim suradnicima uspio stvoriti djelo koje je postalo trajno hrvatsko kulturno dobro koje na tako lijep način predstavlja Hrvatsku u svijetu i koje potvrđuje najuspješnije razdoblje hrvatske kinematografije od uspostave državne neovisnosti', istaknuo je Ogresta u povodu početka prikazivanja filma u zemljama Beneluxa.

Film se već prikazuje u Turskoj, krajem veljače kreće s prikazivanjem i u Italiji, a nastavlja i bogati festivalski život - nakon ovomjesečnog nastupa u Palm Springsu i u Indiji, odlazi u Italiju, Francusku, Austriju. Uskoro će se film prikazati i na Hrvatskoj televiziji - 29. siječnja u 20,10 sati na Prvom programu.

Scenarij o sredovječnoj patronažnoj sestri Vesni kojoj se javlja suprug koji ju je napustio prije 20 godina, a koji je u Haagu odslužio višegodišnju kaznu zbog ratnih zločina, potpisuju Mate Matišić i Zrinko Ogresta.

Direktor fotografije je Branko Linta, montažer je Tomislav Pavlic, a glavne uloge su odigrali Ksenija Marinković i Lazar Ristovski.