FASCINANTNO DJELO

Film o Vincentu van Goghu slikalo je 125 umjetnika, a evo kako će izgledati

30.08.2017 u 11:59

Bionic
Reading

Prvi potpuno oslikan dugometražni igrani film 'Loving Vincent' rađen je više od šest godina, a u svjetska kina stiže krajem rujna. U realizaciji je sudjelovalo 125 slikara koji su napravili više od 65 tisuća kadrova oslikanih uljem na platnu, čime su na jedinstven način prikazali kompliciran život i kontroverznu smrt jednog od najcjenjenijih umjetnika u povijesti

Scenarij i režiju filma 'Loving Vincent' potpisuju Dorota Kobiela i Hugh Welchman, koji su se posebno pozabavili tragičnom smrću Vincenta van Gogha. Umjetnik se 27. srpnja 1890. upucao u prsa, ali je potom nekako došao do Auvers-sur-Oisea u blizini Pariza. Trideset sati kasnije preminuo je od infekcije.

'Loving Vincent', osim Van Goghove smrti, pokušava rasvijetliti neke manje poznate dijelove njegova života i to preko priča prijatelja i poznanika, ali i njegovih djela te više od 800 osobnih pisama.

Iako je dijelom financiran kampanjom na Kickstarteru, film je uspio okupiti impresivnu glumačku ekipu koju čine Douglas Booth, Jerome Flynn, Saoirse Ronan, Helen McCrory, Chris O'Dowd, John Sessions, Eleanor Tomlinson i Aidan Turner.

Prvo su ga snimili uobičajeno s glumcima, a potom su umjetnici svaki kadar ručno oslikali. Trebalo je četiri godine da razviju tehniku, a onda još dvije da se napravi sam film. Snimali su u poljskim studijima u Gdanjsku i Vroclavu, kao i u Ateni.

Film u kina kreće krajem rujna, a dosad je prikazan na nekoliko međunarodnih festivala te je već dobio nekoliko nagrada.