LJUBLJANA

Hrvatski filmovi na 3. festivalu kratkometražnog filma FeKK

29.08.2017 u 11:58

Bionic
Reading

rvatski filmovi uvršteni su u natjecateljske programe 'FeKK YU' i 'FeKK SLO' 3. festivala kratkometražnog filma FeKK, koji se održava od 28. kolovoza do 2. rujna u Ljubljani, a programska sekcija 'Instant cult' posvećena je opusu Igora Bezinovića, priopćio je HAVC.

U međunarodnom natjecateljskom programu 'FeKK YU', koji prikazuje autore s područja bivše Jugoslavije, uvršteni su hrvatski animirani, igrani i dokumentarni filmovi.

Od igranih filmova to su "13+" Nikice Zdunić, "Kako je Iva otišla 16. rujna 2016." Tomislava Šobana i "Pino" Josipa Lukića, a od dokumentarnih "After Party" Viktora Zahtile i "Oni samo dolaze i odlaze" Borisa Poljaka te "White Trash" Sunčice Ane Veldić.

Eksperimentalni film predstavljaju filmovi "Kartograf" Darie Blažević i "Na plaži" Gorana Škofića. Hrvatsku selekciju zaključuju animirana ostvarenja "Crvenkapica Redux" Danijela Žeželja, "'Stranac' u mojoj glavi" Petre Bakelić te kanadsko-hrvatska koprodukcija "Ježeva kuća" Eve Cvijanović (hrvatski koproducent je Bonobostudio). 

Natjecateljski program 'FeKK SLO', koji je posvećen slovenskim autorima, uključuje dvije hrvatske koprodukcije. To su animirani hrvatsko-slovenski film "Noćna ptica" Špele Čadež (hrvatski koproducent je Bonobostudio) i igrani slovensko-hrvatsko-austrijski film "Sretno Orlo!" Sare Kern (hrvatski koproducent je Kinorama).

U program je uvršten i dokumentarni film "Lovačka sreća" slovenske redateljice Maje Alibegović koji je nastao u sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma. 

Programska sekcija 'Instant cult' posvećena je hrvatskom redatelju Igoru Bezinoviću. Festival će slovenskoj publici predstaviti deset njegovih kratkometražnih filmova, između ostalih dokumentarni film "Veruda - film o Bojanu" koji je nagrađen na Zagrebdoxu i Liburnia film festivalu, te igrani film "Vrlo kratki izlet".

Festival će prikazati i retrospektivu kratkometražnih filmova Miguela Gomesa, a donosi i program 'EFA - Short Matters' posvećen filmovima koji su se u prošloj godini natjecali za Europsku filmsku nagradu.