SVAKODNEVNA POBUNA

Film o kreativnim oblicima građanskog neposluha

08.12.2014 u 16:43

Bionic
Reading

Novi film Restart Labela 'Svakodnevna pobuna'scenarista i redatelja braće Riahi, koji u kina kreće od 19. prosinca, bit će premijerno prikazan 12. prosinca u 18 sati u sklopu Human Rights Film Festivala. Tim povodom u Hrvatskoj će boraviti koautor filma Arash T. Riahi, nagrađivani producent i redatelj brojnih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova koji će održati masterclass predavanje u DokuKinu KIC 13. prosinca u 17 sati

'Prvo vas ignoriraju, onda vam se smiju, onda se bore s vama, a onda vi pobijedite' govorio je Ghandi. Njegove riječi kao da su nadahnule braću Arasha i Armana Riahija da snime 'Svakodnevnu pobunu', dokumentarni film o modernim i kreativnim oblicima nenasilnog otpora i građanskog neposluha koji mijenjaju svijet.

Što imaju zajedničko pokret Occupy sa srpskim pokretom Otpor! ili Arapskim proljećem? Postoji li veza između iranskog pokreta za demokraciju i sirijske borbe? A što veže ukrajinske toples aktivistice Femen i prosvjede protiv vlade u Egiptu? 'Svakodnevna pobuna' dokazuje da iako su razlozi za ustanak u tim zemljama različiti, kreativne nenasilne taktike koje se koriste čvrsto su povezane.

'Svakodnevna pobuna' dokumentarac je i intermedijski projekt koji slavi moć i raznolikost kreativnih nenasilnih prosvjeda i građanskog neposluha diljem svijeta kakve možemo vidjeti na primjerima u Španjolskoj, Iranu, Siriji, Ukrajini, SAD-u, Velikoj Britaniji i Srbiji. U filmu se analiziraju metode nenasilnog otpora i prikazuju akcije i razmišljanja aktivista ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, Arapskog proljeća, Zelene revolucije u Iranu, britanske grupe Everything Is OK

Braća Riahi na filmu su počeli raditi joj 2009. tijekom Zelene revolucije u Iranu, ponukani svojom obiteljskom poviješću političkih progona. Kroz primjere nenasilnih strategija različitih pokreta u različitim zemljama razotkriva se globalna struktura kapitalizma i funkcioniranje totalitarnih režima. Film je svojevrsni vodič kroz povijest aktivizma, ali i filmski priručnik za metode nenasilnog otpora koji pruža uvid u to kako funkcioniraju neki od važnih nenasilnih pokreta.

Svakodnevna pobuna