ŠIBENSKA PREMIJERA

Film 'Ne gledaj mi u pijat' se vratio doma

07.12.2016 u 10:44

  • +6

Šibenska premijera filma 'Ne gledaj mi u pijat'

Izvor: Cropix / Autor: Nikša Stipaničev

Bionic
Reading

Hrvatski film 'Ne gledaj mi u pijat', koji je početkom rujna u Veneciji osvojio nagradu FEDEORA za najbolji europski film, premijerno je u utorak prikazan u Šibeniku, rodnom gradu redateljice Hane Jušić i mjestu gdje je taj film krajem prošle godine i sniman

Zbog velikog zanimanja publike, održane su dvije projekcije i to u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu jer nezavisnog kina u gradu nema. Upravo to je bio razlog zašto je premijera filma čija se radnja odvija u Šibeniku, održana tjednima nakon što je započela njegova distribucija po Hrvatskoj.

'Žao mi je što je u Šibeniku premijera tako kasno, no budući da ne surađujemo s Cinestarom, a Šibenik drugog kina nema, s premijerom smo kasnili. Uzbuđena sam i zabrinuta kako će Šibenčani reagirati, a ako publika ne doživi film, bojim se da ću doživjeti infarkt', rekla je prije projekcije novinarima redateljica Jušić

Želju da snima u svom gradu gajila je još od studentskih dana. 'Oduvijek sam htjela snimiti dugometražni film baš u Šibeniku, možda iz pomalo banalnih razloga, jer Šibenik je vrlo lijep, puno ljepši i 'filmičniji' od Zagreba. Isto tako, taj mentalitet mi je blizak, budući da mi je čitava obitelj odavde i bilo mi je puno lakše razmišljati u okvirima Šibenika i o šibenskom mentalitetu nego o Zagrebu', kazala je mlada redateljica filma koji sjajno prolazi na međunarodnim festivalima.

Nakon nagrade u Veneciji, 'Ne gledaj mi u pijat' dobio je nagradu za najbolji film u programu Meeting Point na festivalu u Valladoidu, a Hana Jušić na filmskom festivalu u Tokiju nagrađena je za najbolju režiju. Mia Petričević, koja tumači glavni lik u filmu, Marijanu, dobila je nagradu za najbolju glumicu na Međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi.

'Bila sam u Šibeniku 20-ak dana prije snimanja, upoznavali smo ljude, 'misto'... Pošto nismo iz Šibenika, htjeli smo doživjeti ambijent pa smo išli po dućanima, na pijacu, čisto da malo doživimo okolinu i da nikog ne razočaramo. Uostalom, brojni su Šibenčani bili uključeni u stvaranje filma, kao statisti i ovo je njihov teritorij', rekla je na premijeri u Šibeniku glumica Petričević.

Glumica Arijana Čulina, koja tumači jednu od glavnih uloga, kaže da je Hana Jušić u filmu vjerno uspjela prenijeti dalmatinski mentalitet.

'Ovakav film vjerojatno bi se mogao snimiti u nekom drugom dalmatinskom gradu, ali samo mi iz Šibenika, Zadra, Splita poznajemo te nijanse. Split je, na neki način, možda malo otvoreniji što se vidi primjerice kroz 'Velo misto', a Šibenik je opet specifičan, nosi tu jednu težinu i odudara od splitske ležernosti. To su te razlike, koje stručnjaci za dušu poput režisera i pisaca itekako znaju izdiferencirati, te 'bodule' ili 'vlaje', kako mi tu kažemo, misleći na one iza brda i one uz more. Ima razlike među nama jer život je naprosto drugačiji, a Hana je to znala prepoznati i prenijeti na film', rekla je Čulina.

Prepunom gledalištu u HNK Šibenik obratio se uoči projekcije i gradonačelnik Željko Burić, koji se zahvalio cijeloj postavi i produkciji 'Pijata'.

'Rekao bih da je to još jedan sjajni poklon gradu Šibeniku za njegovu 950. godišnjicu. Kako je film dio kulture, tako Šibenik u 2016. godini priča sjajne priče u kulturi i zbog toga smo ponosni, jer grad bez kulture nije grad. Dakle, nije riječ samo o tome da ćemo večeras prisustvovati premijeri toliko nagrađivanog filma, a ne mogu ni nabrojiti sve nagrade koje je u svom kratkom periodu prikazivanja uspio pokupiti, nego zato jer Šibenik ponovno dokazuje da ima strašne potencijale u mnogim granama, pa tako i kulturi', rekao je gradonačelnik Burić.

Producentica filma Ankica Jurić Tilić zahvalila je na pomoći gradskoj upravi i brojnim građanima koji su sudjelovali u snimanju filma, istaknuvši kako je priprema i snimanje tog nagrađivanog filma trajala četiri godine. Film je snimljen u produkciji Kinorame, Beofilma i Hrvatske radiotelevizije.

U tijeku je njegovo prikazivanje u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.