los angeles

Film 'Murina' dobitnik 17. izdanja SEEfesta, nagrađen i kratki film prema romanu Kristiana Novaka

06.05.2022 u 14:28

Bionic
Reading

Na netom završenom 17. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest koji se održao u Los Angelesu, žiri je najboljim dugometražnim filmom proglasio film Antonete Alamat Kusijanović "Murina", a nagrade su dodijeljene i filmovima "Kazneni udarac" te "Vidiš li ih ti?"

Glavnu nagradu festivala, Grand Jury Prize, "Murini" je dodijelio žiri u sastavu Antoneta Kastrati, Sunnie Rucker-Chang i Florian Froschmayer.

Taj je hrvatski film do sada osvojio tridesetak nagrada i bio na više od 60 svjetskih festivala, a do nedavno je bio u distribuciji u u kinima diljem Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Francuske.

"Murina" je snimana na Hvaru, Kornatima i Kalamoti. Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano. Producenti Murine su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

  • +9
Prizori iz filma 'Murina' Izvor: Promo fotografije / Autor: MARIO TOPIC, promotivne fotografije

Nagrada kratkometražnom filmu snimanom po romanu "Črna mati zemla" Kristiana Novaka

Osim toga, najboljim filmom u kratkometražnoj konkurenciji proglašen je "Kazneni udarac" Roka Bičeka, a film "Vidiš li ih ti?" Brune Razuma najbolji je u kategoriji animiranog filma. Domaći naslovi "Marko" Marka Šantića i "Iris" Lucije Bužančić dobili su posebna priznanja u istim kategorijama.

Nagradu filmu "Kazneni udarac" dodijelile su članice žirija Hettie Lynne Hurtes, Ana Pasti (prošlogodišnja pobjednica) i Liana Rae Perez. Film je snimljen po motivima iz romana "Črna mati zemla" Kristiana Novaka te istoimenog dugometražnog filma koji se također priprema.

Članovi žirija u kategoriji najboljeg kratkometražnog animiranog filma bili su Goran Ognjanović, Jeremy Rourke i Andreas Wessel-Therhorn. Film Brune Razuma "Vidiš li ih ti?" domaćoj se publici predstavio na prošlogodišnjem Animafestu, gdje je osvojio nagradu za najbolji film u Natjecanju hrvatskog filma.

U sklopu ovogodišnjeg SEEfesta, tijekom osam dana u sklopu natjecateljskih kategorija prikazana su čak 63 filma. SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizira tijekom čitave godine promovira kulturnu raznolikost Jugoistočne Europe.