grand prix otišao 'murini'

Film 'Ljubav oko svijeta' Anđele i Davora Rostuhara osvojio nagradu publike na festivalu u Luksemburgu

27.10.2021 u 11:05

Bionic
Reading

Film bračnog para koji je proputovao svijet, od amazonskih šuma do svjetskih metropola, u potrazi za odgovorom na pitanje što je to ljubav miljenik je gledatelja

Dugometražni dokumentarni film 'Ljubav oko svijeta' Anđele i Davora Rostuhara proglašen je najboljim filmom po izboru publike na ovogodišnjem Festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast, koji se održao u Luksemburgu.

Film bračnog para koji je proputovao svijet, od amazonskih šuma do svjetskih metropola, u potrazi za odgovorom na pitanje što je to ljubav miljenik je gledatelja, o čemu svjedoči velika gledanost, ali i nagrade publike na filmskim festivalima.

Kako podsjeća Hrvatski audiovizualni centar, film je na nedavno završenom bjelovarskom DOKUartu također osvojio nagradu publike, kao i na posljednjem ZagrebDoxu, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio posebno priznanje.

Nastao je u produkciji Kluba za ekspedicionizam i kulturu KEK (Anđela i Davor Rostuhar), Drugog Plana (Nebojša Taraba, Miodrag Sila) i njemačke kuće Autentica (Patrick Hörl, Andreas Martin).

Grand Prix luksemburškog festivala osvojio je film 'Murina'

Međunarodni žiri luksemburškog festivala CinEast, koji je završio 24. listopada, Grand Prix dodijelio je dugometražnom igranom prvijencu redateljice Antonete Alamat Kusijanović, 'Murina'.

'Glavna nagrada ide Murini, priči o odrastanju ispričanoj gracioznim žarom, s nevjerojatnim aranžmanom detalja,' objasnio je odluku predsjednik žirija natjecateljskog programa CinEasta, rumunjski redatelj Radu Jude, a prenosi HAVC.

Osim Judea, u žiriju glavne konkurencije bili su češka redateljica Michaela Pavlátová, luksemburški producent i redatelj Nicolas Steil, luksemburška glumica i redateljica Larisa Faber i belgijska kodirektorica Međunarodnog filmskog festivala u Bruxellesu Céline Masset.

'Murina' je nedavno osvojila i nagrade na Festivalu slovenskog filma u Portorožu, i to za najbolji zvuk (Julij Zornik) te za najbolji film prema izboru Art kino mreže Slovenije. Na Međunarodnom filmskom festivalu Hamptons u SAD-u osvojila je nagradu za najbolji film, a u srpnju je u Cannesu nagrađena kao najbolje debitantsko ostvarenje festivala (Camera d'Or).

Film je dosad prikazan na dvadesetak filmskih festivala diljem svijeta, a slijede projekcije na slovenskom LIFFE-u, Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju, Filmskom festivalu u Sevilli, Golden Horse festivalu, Filmskom festivalu u Leidenu te Slobodnoj zoni u Beogradu.

Ovogodišnje, 14. izdanje CinEast festivala odvijalo se od 7. do 24. listopada u hibridnom formatu – u kinodvoranama diljem Luksemburga te online.

Prikazano je 55 dugometražna te 35 kratkometražna naslova iz srednje i istočne Europe, a osim nagrađenih filmova 'Murina' i 'Ljubav oko svijeta', na festivalu su se prikazala još dva dugometražna hrvatska uratka (manjinska koprodukcija 'Nebesa' i 'Baksuzno bubanje ili bezumni pornić') te tri kratkometražna ('Kazneni udarac', 'Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio' i 'Sve te senzacije u mom trbuhu').