'Narodni heroj Ljiljan Vidić'

Film Ivana-Gorana Viteza stigao na Netflix

18.10.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Hrvatski korisnici Netflixa ovih tjedana na toj platformi mogu pogledati čak četiri hrvatska naslova: 'Dnevnik Pauline P.', 'Nosila je rubac črleni', 'Cvrčak i mravica' te 'Marginalci', a na tu streaming platformu upravo je stigao još jedan domaći film - 'Narodni heroj Ljiljan Vidić' Ivana-Gorana Viteza

Pojačani broj hrvatskih filmova na jednoj od najpopularnijih svjetskih streaming platformi rezultat je dogovora između Blitz grupe i Netflixa. A dogovor hrvatskog distributera i Netflixa je, pak, rezultat Zakona o elektroničkim medijima. Naime, prema tekstu tog zakona, Netflix ima obavezu 2% godišnjeg prihoda uložiti u produkciju ili kupnju audiovizualnih djela hrvatske nezavisne produkcije.

"Ugovoreni portfelj između Blitz grupe i Netflixa označava važan trenutak za domaću kinematografiju koji ne samo da će snažno utjecati na vidljivost i prepoznavanje domaćega filma, već će i pomoći razvoju hrvatske kinematografije i oporavku cjelokupne industrije stvarajući nove prilike za kreatore sadržaja i producente. Ovim plasmanom odabranog sadržaja na najvećoj globalnoj streaming platformi ostvareno je dodatno priznanje i aprecijacija domaćeg sadržaja, a hrvatski filmovi dobivaju priliku dosegnuti široku publiku," poručuli su iz Blitza u vrijeme plasmana prvog hrvatskog naslova na Netflix.

Slijedom Zakona, mnogi su se nadali da će Netflix početi ulagati i u proizvodnju filmova u Hrvatskoj. Međutim, za sada su se, čini se, orijentirali na kupovinu naslova, a 'Narodni heroj Ljiljan Vidić' (eng. Shooting stars) iz 2015. godine njihova je posljedna akvizicija.

O filmu:

Drugi je svjetski rat: Narodnooslobodilački pokret je pred raspadom. Mladi pjesnik Ljiljan Vidić priključuje se partizanima i dobiva zadatak napisati pjesmu s kojom će partizanski bend pokušati pobijediti na NDH-ovskom talent showu i osvojiti nastup na Poglavnikovu domjenku, pred samim Hitlerom, gdje ih imaju priliku likvidirati i privesti Drugi svjetski rat kraju.

Podsjetimo, komedija Ivana-Gorana Viteza 2015. godine rušila je sve rekorde gledanosti. Samo u prvom tjednu prikazivanja, ovaj film je pogledalo 25 tisuća gledatelja diljem Hrvatske, a uskoro su ga u medijima prozivali i "drugim najuspješnijim hrvatskim filmom u ovom stoljeću."

Narodni heroj Ljiljan Vidić prožet je alegorijskim humorom ismijavajući poneke segmente suvremene popularne kulture, dnevno-političke teme i krug u kojem se Hrvati vrlo uspješno vrte. I kada želi poslati poruku, Ivan Goran Vitez to radi nenametljivo, puštajući gledatelja da se opusti uz lakoću humora. Nisu tu samo partizani, ustaše i četnici – ima i hipstera, gay plesnih skupina, krležijanskog pogleda na zagrebačko građanstvo, korienskog pravopisa (događajnik) i još mnogo toga. Da parafraziram redatelja – Narodni heroj Ljiljan Vidić nije film o Drugom svjetskom ratu, već film o sadašnjici koji se događa u Drugom svjetskom ratu. Tin Bačun na ziher.hr

Izvor: Društvene mreže

Pored trenutno dostupnih naslova, hrvatski će korisnici Netflixa u narednom periodu moći gledati i sljedeće filmove:

Šegrt Hlapić Silvije Petranovića

Svećenikova djeca Vinka Brešana

Koja je ovo država Vinka Brešana

Sonja i bik Vlatke Vorkapić

Moj dida je pao s Marsa Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića

Maršal Vinka Brešana

Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića

Ufuraj se i pukni Ljubomira Kerekeša

Kauboji Tomislava Mršića