NAPETO NA SAJMU KNJIGA

Slavoj Žižek govorom o Palestini razbjesnio publiku u Frankfurtu, mnogi izašli iz dvorane

18.10.2023 u 12:01

Bionic
Reading

Počeo je 75. Frankfurtski sajam knjiga, na kojem je Slovenija ove godine počasni gost. Sajam je otvorila slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar, istaknuvši u svom govoru značenje knjige za Slovence, a onda je na pozornicu stupio filozofski superstar Slavoj Žižek i svojim riječima razbjesnio mnoge

Slovenska predsjednica na svečanom otvaranju govorila je uobičajene stvari za jedan književni festival. Govorila je o 'peru koje je moćnije od mača' i o 'jeziku koji nas kao zajednicu definira više od granica određenog teritorija', a zatim se osvrnula na Sloveniju, rekavši da je književnost 'najautentičniji izraz slovenskog karaktera, povijesti i duše'. Navela je i istaknute slovenske autorice i autore, specijalne goste ovogodišnjeg sajma, od Slavoja Žižeka, Drage Jančara i Maje Haderlap do Alme Karlin i Borisa Pahora. Potom se osvrnula na aktualni rat na Bliskom istoku, rekavši:

'Tužna sam zbog broja sukoba u svijetu. Najmanje 55. Neki od njih traju desetljećima. Jedan od njih, u Gazi, živi s nama ovdje u Frankfurtu. Masakr koji je izvršila teroristička organizacija Hamas ... Zgrožena sam time i ne propuštam priliku da ga osudim', naglasila je. 'Međutim želim biti jasna oko nečega drugog. Ovo što vidimo u Gazi također je napad na ljudsko dostojanstvo. Zabrinjava me scenarij koji se predviđa i dijelom već ostvaruje. Broj žrtava raste, a to je danak besmislenom nasilju. Čak su i djeca među njima. To je nedopustivo', rekla je slovenska predsjednica.

Svi su, međutim, zaboravili njezine riječi i protokolarni nastup kada se na pozornicu popeo Slavoj Žižek jer je potpuno zasjenio njezin govor. On - u svom stilu - također nije mogao izbjeći komentirati najnovija događanja na Bliskom istoku. Kako je rekao u Frankfurtu, za Gazu nema rješenja bez knjiga, a Izrael je - rekao je, citirajući židovskog povjesničara i pisca Yuvala Noaha Hararija - na putu da postane diktatura, prenosi Radiotelevizija Slovenija.

'Osuđujem bezuvjetno, bez ikakvih 'ako' ili 'ali', napad Hamasa na Izraelce u blizini granice s Gazom. Priznajem pravo Izraela da se brani i eliminira prijetnju. Međutim primijetio sam nešto neobično. Čim se spomene potreba za analizom složene pozadine situacije, obično čujem optužbe da to opravdava ili podupire Hamasov terorizam. Shvaćamo li koliko je čudna ova zabrana analiziranja, uočavanja složenosti? Kakvom društvu pripada takva zabrana? I sad dolazi moja prva provokacija: društvu koje je strukturirano kao saće! Koji je idiot izabrao ovo za lajtmotiv? Pčele su najtotalitarnije društvo koje možete zamisliti!' rekao je Žižek, istaknuvši dalje da se Palestince općenito shvaća kao 'problem'.

Izvor: Društvene mreže

'Izrael im ne daje nikakvu nadu, ne nudi im viziju zemlje u kojoj bi mogli igrati pozitivnu ulogu. Trebalo bi sagledati njihovu situaciju, usporediti nešto što se čini neusporedivim', rekao je slovenski filozof, što je izazvalo bijes dijela publike na licu mjesta, a Žižek je optužen da relativizira situaciju na Bliskom istoku.

No on je odgovorio da to ne radi. 'Sad vidite što u praksi znače inkluzija i poštivanje različitosti', sarkastično je rekao pojedincima koji su ga prekidali. S druge strane, dio publike mu je tijekom dijelova izlaganja aplaudirao.

Žižeku se prvo ispred bine, a kasnije i direktno na njoj, suprotstavio njemački državni tajnik za europske poslove i komesar za antisemitizam Uwe Becker. On je, prema pisanju njemačkog Zeita, nekoliko puta izlazio iz dvorane te je optužio Žižeka da relativizira zločine Hamasa, a filozof je odbacio njegove optužbe.

  • +5
Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar na Frankfurtskom sajmu knjiga Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK / POOL

'Samo čitajući knjige možemo postati svjesni situacije', rekao je Žižek, dodajući i da je terorizam protiv Izraela suprotan svim vrijednostima za koje se zalaže Frankfurtski sajam knjiga. No protiv vrijednosti sajma je i odgađanje dodjele nagrade palestinskoj autorici Adaniji Šibli, rekao je Žižek. Naime nekoliko dana prije početka sajma stigla je vijest da je organizator otkazao ceremoniju dodjele nagrade, planirane u čast njezine knjige, zbog rata u Izraelu.

Knjiga, čiji je engleski naslov 'Minor Detail', temelji se, kako piše izdavač Berenberg Verlag, 'na istinitoj priči o silovanju i ubojstvu palestinske djevojčice 1949. godine, što su počinili izraelski vojnici'.

Tijekom čitavog Žižekova govora na sajmu pojedini su gosti glasno protestirali i napuštali salu. Kako je na svom profilu na X-u napisao glavni urednik i publicist izdavačke kuće Cankarjevo Aljoša Harlamov, u znak protesta iz sale je izašao čak i gradonačelnik Frankfurta Mike Josef.

Kako piše Harlamov, Žižek je tijekom govora ukazao na prazne riječi o dijalogu koje su slušatelji dobili u prethodnim govorima. 'Žižek pokušava objasniti da ne relativizira Hamasov zločin, da ga jasno i odlučno osuđuje, ali ne čini se da je to dovoljno da zadovolji uznemirene pojedince u dvorani', prenosio je Harlamov na X-u te je Žižekov govor nazvao 'hrabrim i potrebnim'.