u dvorani zavičajnih društava

Festival žanrova Dvotočka 28. svibnja u Ilici 43

03.05.2022 u 12:33

Bionic
Reading

Pisci ljubića, krimića, priručnika i spekulativne fikcije okupit će se na festivalu žanrova Dvotočka, koji će se održati 28. svibnja u dvorani zavičajnih društava, Ilica 43. Festival organiziraju nakladnička kuća Beletra u suradnji s malim nakladnicima Fragment, Innamorata i Naklada Cranium, uz podršku Zavičajnog Društva Virovitičana u Zagrebu. Na festivalu će se okupiti pisci iz Zagreba i okolice, Splita, Rijeke i Virovitice, a ciljevi festivala su razmjena iskustava, promocija hrvatskih pisaca žanrova i njihova vidljivost u medijima

Festival počinje u 12 sati predstavljanjem autorica Lee Brezar, Inne Moore, Nataše Turkalj i novih projekata Marilene Dužman i Kate Mitchell. U razgovoru će sudjelovati i pisac najromantičnijeg hrvatskog romana Stjepo Martinović, a voditeljica je Sanja Tatalović, stoji u najavi.

U 13 sati predstavljanje je autorica spekulativne fikcije Jelene Hrvoj i Marine Mađarević, uz razgovor s iskusnim Markom Fančovićem i članovima Sfere. Nakon pauze za okrepljenje, razgledavanje i kupovinu knjiga, u 14 sati je predstavljanje je krimića na koje dolaze Jan Bolić iz Rijeke, Miro Morović iz Splita i Anđelka Kliment iz Zagreba. Krimiće i spekulativnu fikciju predstavlja Olga Vujović.

U 15 je predstavljanje priručnika na kojem se u raspravu uključuju Jan Bolić i Lea Brezar te Vedran Sorić i Sandro Kraljević, a očekuju se i gosti iznenađenja. Predstavljanje priručnika vodi Sandra Pocrnić Mlakar.

Festival završava zajedničkim panelom svih sudionika o žanrovima u medijima, na kojem gostuje Kristian Novak, sveučilišni profesor i književnik, predstavnik kanonske književnosti, koji u javnim nastupima ističe važnost žanrovske literarne scene. Festival žanrova posvećen je mladim piscima i uspomeni na teoretičarku žanrova, spisateljicu i prevoditeljicu Milenu Benini, koja je planirala festival žanrova i dala mu ime Dvotočka.