20 GODINA TEATRA

Exitovci psećim stilskim vježbama otvaraju sezonu

06.09.2013 u 14:49

Bionic
Reading

Zagrebački Teatar Exit u novoj kazališnoj sezoni 2013./2014. svojim će gledateljima ponuditi tradicionalnu mješavinu predstava u kojima "isprobava, istražuje i postavlja pitanja", a otvorit će ju krajem rujna premijerna izvedba predstave "Njuške" u režiji Matka Raguža.

Riječ je o novoj predstavi osnivača i umjetničkog ravnatelja Exita, koju je zagrebačka publika pretpremijerno već imala prilike vidjeti ovoga ljeta u sklopu programa "Ljetne noći Teatra Exit u MUO-u".

"To je istodobno duhovita i ponekad tužna predstava o svemu onome što čini život jednog psa. U izvedbenom smislu, radi se o svojevrsnim psećim 'stilskim vježbama'", kazao je Raguž u razgovoru za Hinu.

Predstava se temelji na postojećem tekstu "The Dog Logs" Australca C.J. Johnsona. U dramaturškoj i redateljskoj obradi Raguža i autorske ekipe, koju među ostalima čine Ksenija Zec, Willem Miličević, Vice Rossini i glumci. U predstavi se pojavljuje petnaest različitih psećih karaktera koje igraju Enes Vejzović, Filip Križan i Janko Rakoš. Najavljena kao jedinstvena mješavina humora, tragedije, oštrine, nježnosti i romantike, predstava "Njuške" premijerno će biti izvedena 29. rujna.

Slijedi početkom studenoga premijera predstave "Ispočetka" autora Mislava Brečića, koji potpisuje i režiju, sa sjajnom glumačkom postavom koju čine Bojan Navojec, Krešimir Mikić, Jelena Miholjević i Sreten Mokrović. "Inspiriran upravo navedenim glumcima, Mislav Brečić ispisuje tekst ispočetka tematizirajući samu kazališnu igru, koju postavlja u funkciju iluzije, tek kao zauzeto očište, ispod koje ključa upitanost o svijetu i identitetu pojedinca“, kazao je Raguž.

Exit na svojem repertoaru ima čak dvadeset predstava, budući da se neke predstave izvode godinama. "Mi nismo tu kako bismo stalno proizvodili samo nove predstave. Ima predstava koje žive godinama. Kada znamo koliki je trud uložen u neku predstavu, gledamo kako ju što duže zadržati na repertoaru", pojasnio je Raguž teatarsku filozofiju, jer "dok ima publike, ima i predstave".

U programu će se, tako, i u idućim mjesecima naći "Ja, tata!", "Nemirne noge", "Balon", "Kontrabas", "CABAres CABArei", "To samo Bog zna" i "Judith French", kao i neke od novih predstava premijerno prikazanih u prošloj sezoni, "Sutra (ni)je novi dan", "Očevi i sinovi", "Izložak br. 49", "Plemena" (koprodukcija s Planet Artom) i "Kreket" (koprodukcija s POUVG Scena Gorica).

No, ono na što je kazalište izuzetno ponosno jest činjenica da će u ovoj sezoni svoju tristotu izvedbu obilježiti tri Exitove apsolutne hit-predstave "Kako misliš mene nema", "SHAKEspeare na EXit" te kultni "Kauboji", predstava za koju je i nakon pet godina izvođenja teško nabaviti karte i po kojoj je snimljen film premijerno prikazan na pulskom festivalu.

"Kauboji" će 300. izvedbu imati već 22. rujna, "Kako misliš mene nema" u prosincu ove ili siječnju iduće godine, a "SHAKEspeare na EXit" u ožujku 2014.

Teatar Exit iduće će godine obilježiti 20. obljetnicu postojanja.

Osnovan 1994. s ciljem proširivanja kulturne ponude u Zagrebu, Exit se do danas pozicionirao kao teatar promjena i nemirenja s postojećim, kojemu je kvaliteta predstava na prvome mjestu. Predstave Teatra Exit nagrađene su sa stotinjak nagrada za najbolje predstave, najbolje glumce i režije, a gostovale su u gradovima i na festivalima diljem zemlje i inozemstva. Između ostalog, kazalište je 1996. i 2009. nagrađeno Nagradom Grada Zagreba za izuzetan doprinos kazališnom i kulturnom životu grada. Godine 2009. Exit je proglašen najjačom tržišnom markom u Hrvatskoj te mu je dodijeljen prestižan status Superbrands Croatia 2009. U sadašnjem prostoru u Ilici 208 nalazi se od 1998.