STROGA PRAVILA

Evo na što Amazon mora jako paziti u radu na seriji 'Gospodar prstenova'

09.08.2019 u 12:01

Bionic
Reading

Amazonova serija 'Gospodar prstenova' na čelu s redateljem J. A. Bayonom i scenaristima JD Payneom i Patrickom McKayem imat će 20 epizoda u prvoj sezoni, doznaje se, a jedan od njenih ključnih suradnika, Tom Shippey, stručnjak za J.R.R. Tolkiena, otkriva što TV serijal nipošto ne smije mijenjati u fantastičnom svijetu kojeg je engleski pisac i filolog Tolkien osmislio 1930-ih i koji je zaživio na velikom ekranu u nagrađivanim blockbusterima Petera Jacksona

Serija će se, kako je Amazon potvrdio u ožujku, odvijati tijekom Dugog doba Međuzemlja, porazom Morgotha u Gnjevnom ratu i njegovim istjerivanjem s Arde. Trajalo je 3441 godinu, do Sauronova pada, nakon propasti Númenora, kad ga je porazio Posljednji savez vilenjaka i ljudi.

Filmski serijal Petera Jakcsona većinom se bavio Trećim dobom Međuzemlja, s prologom u 'Prstenovoj družini', koja se vratila u Drugo doba i objasnila poraz Saurona.

Amazonova serija bit će smještena u godinama kad se Sauron uspinje na vlast. To znači da likovi poput mladog Aragorna neće biti uključeni u radnju.

To što Amazon u svome serijalu može napraviti u Drugom dobu Međuzemlja uvelike ovisi o Zakladi J.R.R. Tolkien (Tolkien Estate), zaduženoj za brigu o ostavštini slavnog pisca.

  • +20
Jacksonova filmska trilogija 'Gospodar prstenova' Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Zaklada će inzistirati da se ne diraju ključni obrisi Drugog doba. Sauron napada Eriador i vraća se u Númenor gdje iskvaruje Númenorce i izmanipulira ih da prekrše zabranu Valara. Sve to, takav povijesni tijek, mora ostati nepromijenjen', rekao je stručnjak za Tolkiena Tom Shippey.

'Mogu dodati nove likove i postaviti brojna pitanja, poput toga što je Sauron radio u međuvremenu. Gdje je bio nakon poraza Morgotha? Teoretski, Amazon može odgovoriti na ovo tako što će odgovore izmisliti budući da ih sam Tolkien nije opisao. Ali ti odgovori ne smiju biti kontradiktorni ničemu što Tolkien jest kazao. Zato Amazon treba dobro paziti. Mora biti kanonski, nemoguće je mijenjati granice koje je Tolkien stvorio, bitno je da sve ostane 'tolkienovski'', poručio je Shippey koji surađuje na seriji. Ona, kako je također otkrio, ne smije uključivati ništa iz Prvog doba Međuzemlja, opisanog u Tolkienovu 'Silmarillionu' niti išta iz Trećeg doba, tijekom kojeg se odvija 'Gospodar prstenova'.

'Događaji se mogu samo spomenuti ako objašnjavaju događaje iz Drugog doba, ali ako nisu opisani ili spomenuti u 'Gospodaru prstenova' i u njegovim dodacima, onda ih vjerojatno neće moći uzeti u obzir. Pitanje je onda do koje mjere mogu natuknuti što se sve, primjerice, događalo u Prvom dobu, ali i dalje utječe na Drugo doba', pojasnio je Shippey. 

Serija će, kako je Amazon najavio, imati nekoliko sezona, ali nikakvi datumi izlaska prve još nisu objavljeni. Produkcija će početi 2020.